Möödunud aastal lisati haigekassa meditsiiniseadmete loetellu 118 uut seadet ja kaks uut seadmerühma ning laiendati mitme seadme hüvitamise tingimusi. 2015. aasta algusest paranes meditsiiniseadmete kättesaadavus ja valik diabeetikutele, igapäevast isekateeterdamist vajavatele ja trahheostoomiga patsientidele. Samuti laienes hüvitatavate stoomihooldusvahendite, ortopeediliste toodete, põiekateetrite ning unehäirete ravis kasutatavate seadmete maskide valik.

Olulisemad uuendused diabeetikutele

Alanud aastast tõstsime glükomeetri testribade kompenseeritavaid koguseid alla 19aastastele diabeedihaigetele 1100 testriba, I tüüpi diabeeti põdevatele isikutele 600 testriba ning II tüüpi diabeeti põdevatele isikutele, kes saavad raviks insuliinisüste, 300 testriba võrra kalendriaastas. Muudatus võimaldab suurenenud veresuhkru mõõtmise vajadusega patsientidel jälgida veresuhkru taset senisest veelgi paremini.

Eelmisel aastal lisandusid meditsiiniseadmete loetellu veresuhkru mõõtmiseks vajalikud ühekordsed torkevahendid – lantsetid (vereproovi võtmiseks vajalik ühekordne torkevahend), mille eest pidid patsiendid seni ise tasuma. Haigekassa eelmise aasta statistika näitas, et paljud diabeetikud seda võimalust siiski ei tea või ei kasuta. Lantsettide kättesaadavus soodustingimustel aitab vähendada lantsettide korduskasutusest tingitud probleeme: infektsiooni­riski, valu torkamisel ja sellega seotud vastumeelsust mõõtmisteks ning sõrmeotste armistumist.

Et iga torke saaks teha uue nõelaga, suurendasime sellel aastal glükomeetri testribadega võrdsetes kogustes ka lantsettide hüvitatavaid koguseid.

Laiendasime ka insuliini süstevahendi ühekordse kasutusega nõelte hüvitamise tingimusi. Alates sellest aastast hüvitatakse süstlanõelu ka II tüüpi diabeedihaigetele, kes kasutavad süstitavaid diabeediravimeid. Hüvitamine toimub võrdsetel tingimustel insuliini süstivate patsientidega. Hüvitatav kogus on 400 insuliininõela aastas.

Testribade erinevus on ainult hinnas

Eelmisel aastal rakendus glükomeetri testribadele piirhinnasüsteem, mis muutis nende ostmise soodsamaks. Käesoleva aasta algusest on diabeetikutel apteegis veelgi suurem valik glükomeetri testribasid, insuliini süstevahendi ühekordse kasutusega nõelu ja lantsette. Eelmisel aastal langes suurema osa glükomeetritestribade ning ka mitme insuliininõelte pakendi hind.

NB! Testribade erinevus on vaid hinnas – kõik on võrdselt kvaliteetsed ja võimaldavad efektiivselt mõõta veresuhkru taset, seega tasub apteegis küsida valikut ja otsustada soodsama kasuks.

Küsige nõu arstilt või apteekrilt ja valige kasutamiseks glükomeeter, mille testribad on soodsamad.

Jaga
Kommentaarid