Miks just meil on maailma parim küla saab väikse ülevaate meie videoklipist „Meil on Ääsmäel ja Tagametsas hea elada!“

Sõnadesse on raske panna miks just meil on kõige parem, seda kõike peab lausa füüsiliselt tundma ja laskma hingel laulda.

Ääsmäe küla on Saue valla lõunapiirkonna tõmbekeskus. Me püüame propageerida eestimaalaste jätkusuutlikust, kogukonnateenuste arengut ja unustusehõlma vajunud Ääsmäe küla kui ühte esimest Tallinna lähiümbruses äramärkimist leidnud küla – seda juba 1241.aastal, st, et 2016.a oleme juba 775 aastat vana küla.

Me olemegi täpselt nii pöörased ja mõtleme suurelt

Aastaid on Ääsmäel ja Tagametsas korraldatud koristus- ja haljastustalge, et korrastada ja puhastada külade sissesõite, teeääri, avalikult kasutatavaid haljasalasid, puhkeplatse ja majade ümbrusi. Siiani on antud tegevusi finantseerinud (korraldanud prügi äraveo, muretsenud prügikotid, töökindad, toitlustanud talgulisi jms) Saue vallavalitsus ning tööd on tehtud vabatahtlikkuse alusel ning oma töövahenditega (kärude, trimmerite, saagide, rehadega). 

2011.aastal korrastati ajaloolise Ääsmäe mõisa allee (haigete põlispuude väljavahetamist ja korrastamist). Püüame muuta küla üldilmet atraktiivsemaks. 2010. aasta kevadest oleme võtnud eesmärgiks Saue valla ja kohalike äriühingute toetusel ning külaelanike vabatahtliku tööga haljastada, märgistada ja korrastada külade sissesõite, sh Ääsmäe mõisa allee, Harutee tamme allee, rajada tervise- ja matkarajad. 2010.aasta kevadel sai valla toetusel puhastatud võsast ja tasandatud tee ääri, küla sissesõidu tähistamiseks sai tehtud lillede ja puidu kompositsioonid, mida vastavalt aastaaegadele saab kohandada ja istutatud küla üldilme parandamiseks tee äärtesse ilupõõsaid. 

Viimaste aastatega on külade üldilmed tublisti paranenud ja järjest enam on selle puhtuse hoidmiseks ja korrastamiseks kaasalööjaid, sealhulgas ka kohalike ettevõtjate näol. Inimesed tahavad oma eramute ja kortermajade juures samuti ilusaid ja mõnusaid puhkenurki luua ja hoiavad korras elamute teeääred ja metsasalud. Viimastel aastatel on rajatud juurde rularamp ning võrkpalli mängimiseks platsid, kuhu kevadel sai puid istutatud.

Ääsmäe küla on tunnustatud 2000.aastal Harjumaa ilusaima küla tiitliga ja 2013.aastal „Harjumaa Aasta küla“ tiitliga, mis on toonud meie küladesse palju uudistajaid ja külad on saanud head reklaami meedia vahendusel. Küla Facebook ja koduleht on leidnud aktiivset kasutust ja toimima saadud (meil on juba 640 igapäevaselt kogukondlike infokanaleid külastavat inimest). Nelja Valla suvelõpu üritustelt oleme koju toonud külade võistlustelt 2010, 2011, 2014 I koha ja 2013 II koha.

Enda külast ja tublidest inimestest saaks väga-väga pika kirja kirjutada, kuid kui nüüd päris asja juurde minna siis on Ääsmäe küla alles 2010 aastal saanud endale päris oma külaplatsi kus saab koos käia ja ühiselt üritusi läbi viia ning oleme külaplatsi arendamisse tublisti oma vaeva ja energiat panustanud – 3 aastaga oleme suutnud vana võssa kasvanud kolhoosiaegse kruusaaugu võsast ja rämpsust puhastada, rajada sinna välikäimlad, liivakasti lastele mängimiseks, tantsuplatsi, elektriühenduse, koos ehitanud pingid, sel aastal valmisid ka grillmaja ja seiklusrada ning peagi saabuvad meie külaplatsile ka suviseks aktiivseks vabaaja veetmiseks lauatenniselaud ja malelaud.

Lisaks kõigele on meil veel maailma vingeim vallavanem kes kõike seda laseb meil teha omasoodu, omamoodi ning ühtesoodu

Ise oleme teinud endale täpselt sellise külaplatsi nagu me oleme tahtnud ning loonud sellele oma näo. Unistame muidugi ka oma külamajast, et saaks ka katuse alla ning me ei kahtle, et ühel päeval saame ka selle. Ääsmäe ja Tagametsa külades on kokku inimesi 1000 ümber ja väga palju on lapsi ja noori, asub ju meie külas ka põhikool ja lasteaed. Külaplats on kogu kogukonna, eriti aga laste ja noorte lemmikpaik, mida on võimalik aastaringselt kasutada.

Kõigi Ääsmäe ja Tagametsa inimeste nimel
Ave Kruus


Rakvere Teater koostöös Maalehega otsib sel suvel parimaid külasid ja Eesti sisu

Millist Eestimaad näed sina ja mis teeb ühest heast külast parima? Alati võib öelda, et oma küla on parim, kuid mis paneb sind sinna jääma? Kas on seal suvilaid, Soome saunu, lagunenud talumaju, uhkeid garaaže ja piimapukke või hoopis värvikaid naabreid, harrastussportlasi, imelikke põllukultuure või hoopis jaanitulesid, sünnipäevi, poe taga joomisi, karskusseltsi ja tantsurühma olenguid?

Saada meile lugu, veste või mälestus oma maailma parimast külast ja võimalusel lisa ka pilt. Kõik lood avaldame Rakvere Teatri kodulehel ning parimad palad jõuavad Maalehe veergudele. Teatri ja Maalehe kodulehtedele ilmub parimate külade kaart, nii et võib-olla just sinu õuele saabuvad suvel pealinna turistid ehedat ilu kaema. Etendusele tulles saad aga kaardilt vaadata, kas sinu teele jääb mõni parim küla.

Oma maailma parima küla kirjeldus või veste saada e-aadressil parimkyla@rakvereteater.ee ja/või merike.pitk@maaleht.ee.