Seitse selgitust, viis viidet, kolm kommentaari ja üks üldine vastus küsimusele miks Metsanurme on maailma parim küla

7 SELGITUST
1. Metsanurme on mõnus kohake Tallinna külje all Saku vallas, kus tegutseb oma külaselts juba 1997-ndast aastast ning kus kooskäimise, koostegemise ja koos lõbutsemise traditsioonid on au sees. Meie „teeme ära(d)“ algasid küla puhtaks rookimisega juba 1990-ndate alguses, ühistest jõupingutustest kasvaski välja mittetulundusühing. 

2. Metsanurme on paik, kus külaühiskonna moodustavad põlis-ja asundustalude elanikud (enamik kolmandat põlve), kümnetest suvilatest ümberehitatud majade elanikud ja uusasukad, kes oma kodud siia rajanud. Neile lisaks kasvab 580 inimesega küla suveperioodil suvitajate arvelt 3-4-kordseks. 

3. Metsanurmekad on uhked oma saavutuste üle: Harjumaa kaunima küla konkursi 2. ja 3. koht, Harjumaa parim kodanikeühendus 2007, rahvastikuministri autasu 2008, Harjumaa aasta küla 2011. 

4. Tunnustustele on eelnenud töö: oleme välja andnud 2 raamatut kohalikust ajaloost, oleme rajanud külakeskuse kompleksi, kuhu kuulub 2-korruseline rehehoone, suur külaväljak, vabaõhulava, külakiik ja laste mänguväljak, 9 km Metsanurme-Üksnurme matkarada ja selle lõpus paiknev Euroopaski unikaalne autorehvidest ehitis. 

5. Oleme üks vähestest (Saku vallas ainuke) külaseltsidest, kes tänu oma aktiivsele tegevusele ja pakutavatele teenustele on ka tööandja. See, mida pakume, on „elamusturism maal“.

6. Oleme külaelu veduriks ka teistele seltsidele koduvallas ja Harjumaal ning teeme koostööd Eestis ja piiri taga. 

7. Metsanurme külakeskus on koht, kus ümberkaudsed inimesed on harjunud aastaringselt koos käima. Meie ettevõtmiste „ekstreemseimaid“ näiteid: kevadine linnulaulumatk kell 5.30, talvised öömatkad tõrvikutega, päikesetõusu- ja loojanguaegsed kontserdid jpm.

5 VIIDET
Viide 1: igasugust infot meie kohta saab kodulehelt 
Viide 2: Maalehe videoülevaade Metsanurme külast suvel 2012 
Viide 3: Harjumaa Aasta küla 2011 video 
Viide 4: Kanal2 Reporter Metsanurmes toimunud Harjumaa Külakärajatest ja sügismatkast 
Viide 5: Näitame oma nägu ka Näoraamatus 

3 KOMMENTAARI

ÜKS: meile endile meeldivad meie küla lood ja nende lugude edasiandmine. Neid leidub nii raamatusse raiutult kui ka elavas sõnas edasi antuna. Mõnes loos saab kuulaja ise kaasagi lüüa.Ühe korraga ei jõua ju kõiki lugusid ära kuulata, seetõttu on justkui reegel, et kes korra Metsanurmes käinud, tuleb siia veel...ja veel...

KAKS: me julgeme öelda, et oskame korraldada ka suuri sündmusi. Kogemusi on andnud nii valla jaanituled, Puupäevad, Laulupeo tule teekonna pidu, kümne koori sünnipäev, rattaretkeliste piknik jne.

KOLM: meile meeldib külalisi vastu võtta ja nende olemine mõnusaks muuta, olgu selleks rahvapidu, kontsert, matk, väljasõit, tööseminar või mõni muu ettevõtmine....ja olgu selleks külaliseks Vabariigi president (aastal 2004), Riigikogu esimees (aastatel 2005 ja 2011) või väliskülalised Jaapanist, Ameerikast, Soomest ja mujalt. Aastas käib külakeskuses ca 4000 inimest.

ÜKS ÜLDINE VASTUS KÜSIMUSELE: Miks Metsanurme on maailma parim küla? - Sest me ise arvame nii ja sellest tegelikult piisab.

Anneli Kana

Väekas vägi: Laulupeo tulehoidmispeo korraldajad 2014 külaplatsil



Rakvere Teater koostöös Maalehega otsib sel suvel parimaid külasid ja Eesti sisu

Millist Eestimaad näed sina ja mis teeb ühest heast külast parima? Alati võib öelda, et oma küla on parim, kuid mis paneb sind sinna jääma? Kas on seal suvilaid, Soome saunu, lagunenud talumaju, uhkeid garaaže ja piimapukke või hoopis värvikaid naabreid, harrastussportlasi, imelikke põllukultuure või hoopis jaanitulesid, sünnipäevi, poe taga joomisi, karskusseltsi ja tantsurühma olenguid?

Saada meile lugu, veste või mälestus oma maailma parimast külast ja võimalusel lisa ka pilt. Kõik lood avaldame Rakvere Teatri kodulehel ning parimad palad jõuavad Maalehe veergudele. Teatri ja Maalehe kodulehtedele ilmub parimate külade kaart, nii et võib-olla just sinu õuele saabuvad suvel pealinna turistid ehedat ilu kaema. Etendusele tulles saad aga kaardilt vaadata, kas sinu teele jääb mõni parim küla.

Oma maailma parima küla kirjeldus või veste saada e-aadressil parimkyla@rakvereteater.ee ja/või merike.pitk@maaleht.ee.