Suur tänu Urmas Koppelile, kes ei pidanud paljuks saata avaldamiseks terve retseptiraamatu. Kahjuks kõik need lehte ei mahtunud.

Maaleht valis välja kolm huvitavamat retsepti, kelle saatjaid premeerime 3–12 kuu pikkuse tasuta
lehetellimusega ja Santa Maria maitseainete komplektiga. Võitjatega võtame otse ühendust.

Maalehe kolm lemmikut

1. koht

Lammas tomati ja rosmariiniga

  • 1,5–2 kg lambaliha
  • 500 g purustatud tomateid
  • keskmise suurusega rosmariinipõõsas
  • 1 tl tšillit
  • 1 keskmise suurusega küüslauk
  • 1 tl musta pipart
  • 2 sl jahvatatud meresoola

Veidi pikem ettevõtmine, kuid asi on seda väärt. Purusta tomatid koos maitseainetega (välja arvatud 1/3 rosmariinipõõsast) kannmikseris ühtlaseks massiks. Lõika lambaliha 2–3 cm paksusteks tükkideks ja aseta marinaadi. Hoia neid jahedas vähemalt ööpäev, kui võimalik, siis pigem juba 48 tundi. Enne grillimist pane kõrvalejäetud rosmariinioksad pooleks tunniks jahedasse vette likku. Liha grilli keskmisel tulel ja viska ligunenud rosmariin ükshaaval sütele.

Tiia

2. koht

Sinepimarinaad

  • 1 kg liha
  • 1–2 sl Meira kanget sinepit
  • 1–2 sl mett
  • 0,5 tl köömneid
  • 1 suur mugulsibul
  • 0,5 tl värskelt jahvatatud
    musta pipart
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 1 sl meresoola

Pese liha külma veega ja kuivata paberkäterätikuga. Lõika see (3×3 cm) kuubikuteks. Riivi koori­tud sibul ja kalla saadud vedelik lihatükkidele ning sega hoolikalt läbi. Sinep, mesi ja köömned sega omavahel kokku ja lisa lihale. Lõpuks lisa viilutatud küüslauk, pipar ja sool. Sega. Liha peaks külmas marineerima kolm tundi.

Urmas

3. koht

Notsu kuuse all

  • 1 kg kondiga seakarbonaadi lõike
  • 2 tassi noori helerohelisi kuusevõrseid
  • 10 kadakamarja
  • 2–3 keskmist mugulsibulat
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 1 tass tummisemat punast veini või portveini
  • 3 sl vedelat mett
  • 1 tl tšillipulbrit
  • maitse järgi soola

Aseta lihalõigud kahekordsesse kilekotti. Haki kuusevõrsed ja viiluta sibul jämedateks ratasteks. Suru küüslauguküüned ja kadakamarjad noaga lapikuks, kalla need liha juurde. Lahusta
mesi lusikaga segades veinis, lisa sinna tšillipulber, kalla segu lihale. Raputa kotikest lihaga, et kõik komponendid ühtlaselt seguneks ning lase neil külmkapis öö jagu marineeruda. Lekke kartuses võib marinaadikoti asetada kaussi. Enne grillima asumist lase lihal koos kotiga 0,5–1 tund toatemperatuuril seista, 5 minutit enne grillile asetamist maitsesta liha soolaga. Koos lihaga võib grillida ka marinaadis olnud sibularõngad.

Kai

Kana punase sibulaga

  • 1 kg kana kintsuliha
  • 3–4 keskmist või suuremat punast sibulat
  • 4–5 küüslauguküünt
  • 10 sl austrikastet
  • basiilikulehti
  • jahvatatud meresoola
  • 0,5 tl musta pipart

Lõika sibulad 0,5 cm jämedusteks ketasteks, haki küüslauk peeneks, sega kintsu­liha nendega kokku. Siis lisa ülejäänud komponendid. Lase marinaadil toatemperatuuril seista kaks tundi. Grilli kana keskmisel tulel 10–15 minutit.

Tarmo keefirimarinaad

  • 2 kg sea kaelakarbonaadi
  • 1 l keefirit
  • 5 suurt sibulat
  • 1 suurem küüslauguküüs
  • 1 pakk Santa Maria šašlõki­maitseainet
  • 1 tl purustatud musta pipart
  • 1 tl suhkrut
  • 1 sl soola

Lõika liha 2 cm suurusteks kuubikuteks, aseta potti, sega hulka sibularõngad ja hakitud küüslauk. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Lisa pidevalt segades šašlõkimaitseaine. Lase lihal 4–5 tundi seista, siis vala keefiriga üle. Liha peaks vähemalt ööpäeva, parema tulemuse nimel kaks ööpäeva marineeruma.

Marinaad looma- ja sealihale

  • 1 kg looma- või sealiha
  • 1 hakitud sibul
  • 4–5 küüslauguküünt
  • 2 sl liha üldmaitseainet
  • 2 sl grillmaitseainet
  • 1 sl kaneeli
  • 2 sl viie pipra segu
  • 2 dl toiduõli
  • 1 dl punase veini äädikat
  • 5 sl BBQ-kastet
  • 5 sl ketšupit või Mexico kastet
  • peotäis ürte (tilli, peterselli, tüümiani, rosmariini...)

Haki küüslauk ja sibul ning sega need ülejäänud komponentidega marinaadiks. Lase lihal selles ööpäev seista.

Mesine küülik

  • 1 küülik
  • 2 sl mett
  • 3 sl oliiviõli
  • 3 dl mahedat õunaäädikat
    või valget veini/veiniäädikat
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 1–2 tl soola ja pipart
  • 1 sl Dijoni sinepit

Sega komponendid omavahel kokku ja lase küülikul öö läbi marineeruda.

Imekoka lemmik-grillmarinaad

  • 1 kg sealiha välisfileed
    või kondiga seljakarbonaadi
  • 1–2 mugulsibulat (salatisibul)
  • 3–4 suuremat küüslauguküünt
  • Santa Maria liha-üldmaitseainet
  • veidi õli
  • ketšupit

Sibul ja küüslauk blenderda vahutaoliseks seguks. Sega liha üldmaitseaine vähese õliga pastaks ja blenderda koos sibulaga veel kord vahuks. Määri lihad seguga kokku ja jäta vähemalt ööpäevaks jahedasse marineeruma. Pärast seismist lisa veidi ketšupit või mõnd teravamat kastet ja sega marinaad taas korralikult läbi. Jäta veel vähemalt ööpäevaks marineeruma.

Mustasõstrane õlleribi

  • 2 kg ribi
  • 1 pudel tumedat õlut
  • 1 sidrun
  • 5–6 sl mustasõstramoosi
  • 6 küüslauguküünt
  • 2 sl purustatud kadakamarju
  • peotäis ürte (rosmariini, tüümiani, peterselli, tilli)
  • veidi pipart ja soola

Haki küüslauk ja ürdid, purusta kadaka­marjad, pigista sidrunist mahl. Sega ribiga kokku, lase ööpäev marineeruda.

Apelsini-ingveri poolkoivad

  • 1 kg kana poolkoibi
  • 0,5 l värsket apelsinimahla
  • 4 sl sojakastet
  • 2 sl mett
  • 1 sl värskelt riivitud ingverit
  • 2 küüslauguküünt
  • veidi roseepipart
  • veidi sidrunipipart
  • maitserohelist
  • veidi soola

Haki küüslauk ja maitseroheline ning sega teiste ainetega kokku. Lase poolkoibadel 0,5–1 päev marineeruda.

Vürtsikas kana

  • 1 kg kana (kintsud, tiivad või filee)
  • 6 sl Santa Maria Sweet Chilli kastet
  • 0,5 klaasi Päikesemarja mustasõstrasiirupit
  • 0,5 tl soola

Aseta kanatükid kihiti marinaadiga kaussi, aeg-ajalt sega. Lase 24 tundi marineeruda.

Kiivimarinaad

  • 1 kg liha
  • 3 kiivit
  • 3 mugulsibulat
  • peotäis maitserohelist (petersell, basiilik, till)
  • soovi korral koriandrit
  • 5–6 tera musta pipart
  • 1 tl suhkrut
  • 1 sl meresoola

Pese liha külma veega ning kuivata paberkäterätikuga. Lõika 3x3cm kuubikuteks. Riivi kooritud sibul ja kalla saadud vedelik lihatükkidele. Koori kiivid ja lõika õhukesteks viiludeks marinaadi. Maitsesta soola, pipra ja maitserohelisega. Sega hoolikalt läbi. Lase lihal vähemalt üks tund külmas marineeruda.

Universaalne grillmarinaad

  • 1 kg sea-, kana- või veiseliha
  • 2 klaasi kuiva valget veini
  • 2 rosmariinioksa
  • 3 sl õli
  • 3 sl kvaliteetset valget veiniäädikat
  • pool väiksemat sidrunit koos koorega
  • 1 tl suhkrut
  • 3 sl hakitud maitserohelist
  • aed-liivateed
  • pool tl värskelt jahvatatud
    musta pipart
  • 1 sl soola

Sega vein veiniäädikaga, lisa nirena juurde õli. Abiks on siin kannmikser või kaanega purk, milles osised läbi raputada. Sidrun lõika koos koorega õhukesteks viiludeks ja lisa marinaadile. Tükeldatud lihale raputa soola, suhkrut, pipart ja sega läbi. Lisa ülejäänud grillmarinaadi osised ja vala liha ettevaatlikult marinaadivedelikuga üle. Liha marineeri külmas kohas keskmiselt kaks tundi, eestimaist kala aga neli tundi. Parima tulemi saamiseks sega liha marineerimise vältel paar korda.

Gaseeritud vee marinaad

  • 1 kg liha
  • 1 liitrine pudel Värska mulliga mineraalvett
  • 2 suuremat sibulat
  • 1–2 küünt Eesti taliküüslauku
  • peotäis maitserohelist
    (petersell, basiilik, till)
  • soovi korral veidi koriandrit
  • 1 tl viie pipra segu
  • 1 tl suhkrut
  • 1 sl meresoola

Tükelda liha (3x3 cm) kuubikuteks. Marinaadiks lõika kooritud sibul õhukesteks ratasteks ja mulju neid mahla saamiseks peo vahel. Küüslauk lõika pikuti õhukesteks viiludeks. Maitsesta soola, pipra ja hakitud maitserohelisega. Vala peale mineraalvesi, nii et see paar sentimeetrit ulatuks üle lihakuubikute. Pane kolmeks tunniks külma marineeruma.

Teravamaitselised kanatiivad

  • 1 kg kanatiibu
  • 1 suur mugulsibul
  • 1 suur tšillikaun või 0,5–1 tl tšillihelbeid
  • 3 sl õli
  • sorts Põltsamaa õunasiidrit
  • näpuga majoraani
  • tutt hakitud basiilikut
  • 1 tl suhkrut
  • 1 sl meresoola

Riivi kooritud sibul ja kalla saadud vedelik kanatiibadele. Puhasta tšillikaun seemnetest ja lõika peenteks põiki ribadeks. Tšillikauna asemel võib kasutada ka tšillihelbeid. Peale tšilli lisa kanatiibadele maitseained ja meresool. Siider ja õli raputa kaanega purgis ühtlaseks seguks (või kasuta saumikserit). Saadud segu vala kanatiibadele, sega korralikult läbi ja pane kolmeks tunniks külma marineeruma.