„Juba kohaliku Soome konkursi võitmine oli meile suur au ning rahvusvahelise konkursi esikoht tundub suisa uskumatu. See annab meile jõudu töö jätkamiseks, heade põllumajandusvõtete jagamiseks ja koostööks teistega. Lõppude lõpuks on koostöö ja positiivne hoiak kestlikuma põllumajanduseni jõudmiseks oluline,“ ütleb Markus Eerola.

Alates 1990. aastast on Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola enda 340 ha maal praktiseerinud eeskujulikke põlluharimisviise. Nad on alati olnud huvitatud Läänemere-sõbralikust põllumajandusest ning arvestanud põlluharimisel mullastruktuuriga ammu enne seda, kui 2010. aastal mahedale tootmisele üle mindi. Nad kasvatavad mitut liiki teravilja ning hooldavad rohumaid ja puhverribasid, mis seovad toitaineid ja vähendavad erosiooni.

„Kõige olulisem on läheneda keskkonnale terviklikult, mis tähendab, et me arvestame loodusega kõigis tootmisaspektides. Keskkonnasõbralik põllumajandus on trumbiks ka meie toodete turundamises,“ ütleb Markus Eerola.

Knehtilä talus tuginetakse kõigi tegevuste juures teaduslikele meetoditele. Mulla analüüsimiseks kasutatakse tehnika viimast sõna ning varustus ja meetodid valitakse vastavalt tingimustele. See tagab nii parima toodangu kui ka majanduslikult parema seisu.

„Pikaajalised keskkonnasõbralikud põllumajandamisviisid hoiavad elu maapiirkondades ja rikastavad seda. Meil on vaja rohkem häid praktilisi näiteid, kuidas tootmist arendada kestlikul viisil ning see on suur väärtus talunikule endale, ühiskonnale ja keskkonnale nii maal kui ka merel,“ ütleb Eestimaa Looduse Fondi mereprogrammi ekspert Aleksei Lotman.

Põllumajandustootjad on osa lahendusest

Läänemere-sõbraliku põllumajandustootja konkursi asutasid 2009. aastal Maailma Looduse Fond ja Läänemerd ümbritsevate riikide talunike organisatsioonid. Selle eesmärk on esile tõsta Läänemere-sõbralikke põllumajandamisviise ning tunnustada ja esile tõsta eeskujulikke tootjaid, kes enda tegevusega põllumajandusreostust vähendavad. Läänemeri on endiselt üks ohustatumaid meresid maailmas. Eutrofeerumine on tunnistatud Läänemere suurimaks probleemiks ning põllumajandusest merre jõudev liigne väetis ehk toitained on selle põhjus.

„Sageli süüdistatakse Läänemere probleemides talunikke,“ ütleb Aleksei Lotman. „See konkurss näitab aga suurepäraselt, et Läänemere piirkonnas kasutatakse ka häid põllumajanduslikke tootmisviise, et olla loodussõbralikumad. Kogemuse ja uute oskuse jagamine teeb lõpuks Läänemere „tervise“ paremaks.“

Eestimaa Looduse Fond koos Maailma Looduse Fondiga korraldab rahvusvahelist Läänemere-sõbralike põllumajandustootjate konkurssi juba kuuendat korda. Selle eesmärk on tuua esile häid ja uuenduslikke põllumajandusviise, mis aitavad võidelda ühe Läänemere keskkonna suurema probleemiga – liigsete toitainete jõudmisega meie kodumerre. Eesti-siseseks võitjaks ning esindajaks konkursil oli sel aastal Konju mõisa mahetalu, mis peamiselt toodab ja turustab mitmesuguseid kitsepiimatooteid.

Eestit on esindanud konkursil veel Mätiku talu Pärnumaalt, Viraito OÜ Jõgevamaalt, Marjasoo talu Tartumaalt ja perekond Tobreluts Põlvamaalt. 2013. aastal valiti Eestit esindanud Juhan Särgava (OÜ Saidafarm) ka rahvusvahelise konkursi võitjaks.