Südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumisel on oma osa mitmel riskiteguril – kõrge vererõhk, pärilikkus, vanus, toitumine, vööümbermõõt, kehakaal, kehaline aktiivsus, alkoholi tarvitamine, suitsetamisharjumus jms. Kõrgvererõhktõbi võib omakorda põhjustada mitmeid terviseprobleeme nagu südame isheemiatõbe, südameinfarkti, insulti, kroonilist südamepuudulikkust, aneurüsme, neerukahjustusi, neeruarterite olulist ahenemist, silmapõhjade muutusi ja mälu-, arusaamis- ning õppimishäireid.

Aidata võib eluviiside muutmine

Parim viis organkahjustuste ennetamiseks on vererõhu normaliseerimine eluviiside muutmisega ning õigeaegne regulaarne ja sobiv ravi. Kuigi eluviiside muutmine ei asenda arsti määratud ravi, võib igaüks oma tervise heaks ise palju ära teha. Näiteks saab kõrget vererõhku alandada keedusoola tarvitamise piiramisega ja füüsilise koormuse suurendamisega. Suuniseid selleks, kuidas ise oma kõrget vererõhku kontrolli all hoida, annab haigekassa eestvedamisel valminud patsiendijuhend, mida võib küsida oma perearstilt või vaadata veebist aadressil www.ravijuhend.ee.

Pikaajalisel soola liigtarvitamisel koguneb veresoontesse rohkem vedelikku ja suureneb ringleva vere maht, mis omakorda tõstab vererõhku. Soola piiramine vähendab vedeliku kogunemist organismis, langetades südame ja neerude koormust ning aitab uuringute põhjal langetada vererõhku. Eestlased tarvitavad soola keskmiselt 10–15 g päevas. Seda on kaks-kolm korda rohkem, kui organism vajab. Haigekassa kodulehel on leitav õpetlik video arsti selgitustega soola tarvitamise kohta.

Kuidas piirata soola tarvitamist?

Soola tarvitamise piiramiseks on lihtsaid võimalusi, mida saab igapäevaelus kasutada. Valmistage toitu soolata. Kui tarvis, lisage sool valmistoidule alles pärast selle maitsmist. Kui alguses tundubki söök maitsetu, harjub ajapikku maitsemeel vähema soolaga. Toitude maitsestamiseks võiks rohkem kasutada ürte (till, petersell, basiilik, koriander jne) või vürtse (paprika, tšillipipar).

Teiseks on soovituslik vältida eeltöödeldud toiduainete (konservid, kaupluste valmistoidud, tööstuslikud salatikastmed, näksid ja krõpsud) kasutamist. Need sisaldavad sageli liiga palju soola – ühest suurest taldrikutäiest purgisupist võib saada päevase maksimaalselt lubatud soolakoguse. Ketšupi, sinepi, sojakastme või valmis salatikastmete rohkel kasutamisel võib ka lihtsast köögiviljasalatist tulla soolarikas toit. Maitsva salatikastme saab teha sidrunimahla, õli või maitsestamata jogurtiga. Kui toidukord on olnud soolarikas, tuleks liigne sool tasakaalustada värskete köögi- või puuviljadega.

Eestis müüakse ka vähendatud naatriumisisaldusega keedusoola (nn Pan-sool). Mitmed kasutajad väidavad, et toidule harjumuspärase maitse saamiseks tuleb vähendatud naatriumisisaldusega soola lisada märgatavalt rohkem. Seega muutuvad rohkel tarbimisel Pan-soola head omadused siiski küsitavaks.