„Lisaks karjadele viiakse ka heina ja silo Poolasse müügiks,“ rääkis Aaman. Rätsepa talu peremehe sõnul pole piimakarjakasvatajatel praeguste kriiside jätkudes enam suurt lootust piimatootmisega jätkata.

„Osad müüvad oma kinnisvara, maad ja metsa, et piimakari säiliks, aga paljudel seda võimalust pole,“ nentis Aaman.

„Piima kokkuostuhind Eestis on alates Venemaa impordikeelu kehtestamisest langenud juba ligi 30%,“ teatas Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) juhataja Roomet Sõrmus. Ka tõi Sõrmus esile, et teiste Euroopa liidu riikidega võrreldes vähenevad Eestis piimakarjad kõige kiiremini.

„Tänases olukorras kus meil on kriis siin ja praegu, tuleb iga päev uudis mõne piimatootja lõpetamisest ja piimakarja müümisest,“ rõhutas Sõrmus. Nii müüdi eelmisel nädalal Saaremaal maha 100 lehma, tootmise lõpetavad ka tuntud piimatootjad, nagu parim piimakarjakasvataja Lea Puur.

„Pooled meie põllumeestest on 55-aastased ja vanemad. Kui meid ei toetata, siis on karjade kiire lõpetamine ja pensionile minek,“ teatas Eesti Põllumeesete Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo. Ta tõi näiteks Läti, kus põllumeestele maksti 2014. aastal piimalehmade toetuseks 21 miljonit üleminekutoetusi.

„Läti riik maksis oma piimatootjatele 21 mln eurot ja selle raha eest hakkasid lätlased meie lehmi ära ostma,“ rääkis Tõnissoo, kuidas juba eelmisest aastast hakkasid eelkõige Lõuna-Eesti karjad Lätimaa suunas liikuma.

„Me peame peatama karjade vähenemise!“ rõhutas Sõrmus, et mitte üheski teises Euroopa liidu riigis ei vähene piimakarjad nii kiiresti kui Eestis. põllumehed on sunnitud oma karjad maha müüma, kuna valitsus ei ole maksnud juba mitu aastat neile üleminekutoetusi, nagu tehakse seda teistes EL riikides.

Nii alustasidki raskustes põllumajandustootjad, kes kannatavad juba mitmendat aastat nii Venemaa sanktsioonide mõju kui ka puuduliku riigiabi tõttu, eelmisest nädalast allkirjade kogumisega petitsioonile, millega kutsutakse Eesti valitsust üles rakendama meetmeid Eesti toidutootmise hääbumise peatamiseks.

Kõik Eesti toidutarbijad, kes tahavad toetada kodumaise toidutoomise jätkumist, samuti seda, et maapiirkonnad välja ei sureks, saavad anda oma allkirja põllumeeste toetuseks kodulehel www.petitsioon.ee , et seeläbi põllumehi toetada. Seejärel esitatakse see petitsioon vabariigi valitsusele.