Politsei teatel uuritakse lammaste kadumist kriminaalasjana, mida alustati varguse paragrahvi alusel.

Algul teatas ökoküla, et erinevatelt karjamaadelt on 2015. aasta maist kuni oktoobrini kaduma läinud ligi 200 lammast. “Hiljem täpsustati, et kadunud lammaste arv ulatub ligi 300-ni. Menetlus kestab,” ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Erm Saarte Häälele.

Tänase seisuga on ökokülal PRIA põllumajandusloomade registri järgi 1177 lammast. PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku teatel peavad loomapidajad loomadega seotud juhtumitest, sh näiteks ka kadumine ja hukkumine, registrit teavitama ja seda küllalt lühikeste tähtaegade jooksul.

Eile võtsid registri töötajad välja Saaremaa ökoküla registreeritud lammaste teavituste andmed alates 1. maist 2014 kuni tänini.

“Kahe aasta jooksul on registrile teatatud 804 lamba kadumisest ja 301 lamba hukkumisest AS-is Saaremaa Ökoküla. Seega jah, umbes Sutteri väidetavas suurusjärgus on lambaid registrist kahe aasta jooksul välja läinud. Loomade eest, keda pole enam olemas, toetust ei saa,” sõnas Sarv-Kaasik.

Saaremaa Ökoküla lambafarmi omanik Hando Sutter teatas neljapäeval, et tal on alust kahtlustada endiste töötajate hoolimatust ja ebaausast käitumist tööandja suhtes, millega on põhjustatud ettevõttele olulist kahju.

"Tänaseks on selgunud mitmeid asjaolusid, mis annavad alust kahtlustada endiste töötajate hoolimatust ja ebaausast käitumist tööandja suhtes, millega on põhjustatud ettevõttele olulist kahju. Kahtlustest ajendatuna tegi ettevõtte juht 17. aprillil endisele farmi juhatajale ülesandeks oma töö uuele farmi juhile üle anda. Sellest aga farmi juhataja keeldus. 25. aprillist on endise farmi juhatajaga tööleping lõpetatud ning ametis on uus meeskond. Koos farmi juhatajaga lahkus lisaks kolm töötajat," selgitas Sutter.