Nüüd, mil valmistume tähistama reformatsiooni 500. aastapäeva (2017), on tegevus muutunud veelgi konkreetsemaks. Eelmisel nädalal toimus Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudis skulptor Peter Clodt von Jürgensburgi modelleeritud Martin Lutheri kuju skaneerimine, et saaks luua kuju taastamiseks võimalikult autentse vormi. Mälestussamba taastamise eest seisab Eesti Evangeelne Luterlik kirik ja läbirääkimisi on peetud ka võimalike rahastajatega.

Mitmeid küsimusi on seoses ausamba malmist osaga. Seepärast paluvad monumendi taastamisega tegelejad kõigil, kes on leidnud või leiavad kunagise monumendi lähedalt malmist tükke või teavad juuresoleval pildil olevaid inimesi, helistada tel 509 7488 (Tõnu Karu) või 503 1609 (Rein Siim).

Martin Lutheri mälestusmärk avati 1862. aastal. Algselt oli see kavandatud Tallinna Toompeale, praeguse Aleksander Nevski katedraali kohale, kuid luba jäi tsaarivõimudelt saamata ning Keila ja Kumna mõisnik Georg von Meyendorff lasi 6,4 m kõrge ausamba püstitada Tallinna maantee äärde.