Paljude tarbijate jaoks on tekitanud selline kleebis segadust, arvatakse, et tegu ongi parima mahetootega, samas tegelikult see nii ei ole.

AS Saidafarmi omanik Juhan Särgava, kes on juba aastaid müünud nii mahekohupiima kui ka tavalisi piimatooteid, teeb asja puust ja punaselt selgeks:. „Tarbija saab ju väga lihtsalt vahet teha, kas tegu on mahetootega või mitte – see on ju nii lihtsalt ökomärgi järgi eristatav. Kui tootel on mahemärk peal, siis see on mahetoode. Kui märki peal pole, siis ei ole ka mahetoode.“
Märgistada võib põllumajandussaadusi ja –tooteid. Märki ei tohi kasutada siis, kui toote põllumajanduslikest koostisosadest on mahepõllumajanduslikke koostisosi vähem kui 95%.

Särgava selgitab, et kui tootja on kirjutanud oma tootepurgile „parim mahetootja“, siis see vale pole, see on juriidiliselt korrektne. Sest mõne tiitli või aumärgi saanud põllumajandusettevõtja võib ju ise valida, kuidas oma saadud tunnustust või tiitlit väärtustada.

„Mina ise ei ole kunagi oma toodete peale saadud tiitleid pannud, ehkki mul on neid ka, aga see ei keelatud. Mul on väga lihtne: kui on mahetoode, siis on roheline mahemärk peal ja kui ei ole mahetoode, siis mahemärki peal ei ole,“ selgitab Särgava. Näiteks kui mahekohupiimas pole maherosinaid, siis Saidafarmis ei panda sellisele tootele mahemärki peal, ehkki kohupiim ise on mahe.

„Meil on väga tugevad riiklikud institutsioonid oma kontrollimehhanismidega ja nii lihtsalt pole võimalik teha imporditud tavatootest mahetoode,“ toob esile mahetootja Juhan Särgava. Ta lisab: „Meil on olemas nii kõvad kontrollid. Veterinaar-ja toiduamet käib minu juures näiteks kolm korda aastas, taime- ja loomakasvatuse kontroll on käinud kaks korda aastas. Jätkuva võltsimise peale ei ole võimalik Eestis oma farmimajandust rajada.

Kogenud mahetootja Särgava lisab: „Nüüd on suur pahameelepilv üles tõusnud, sest neid armukadedaid pole vähe, et kitsekarjusest sai minister. Nüüd on kaebajad pannud ka oma fantaasia mängu, aga mulle see muinasjutt „Kitsekarjusest ministriks“ meeldib. Sellepärast mina ei torma teda süüdistama.“

Mis puutub sellesse, et justkui oleks Konju talus kasutusse võetud ka selline piim, kuhu katkisest jahutist olla õli peale valgunud, siis seda kommenteerib kogenud põllumees järgmiselt, et igas farmis võib aeg-ajalt midagi juhtuda. See, kes teeb, sel ikka juhtub. Samas võib olla ka selliseid kaebajaid, kes on asjast totaalselt valesti aru saanud.

„Lähtuge faktidest, mitte igasugustest ütlustest,“ lisab Juhan Särgava.