14.12.2017, 00:00
Et või leiva peale saada, on vaja kõrgemat piimarasva
Eesti piimanduse päästaks eksport. Parim ekspordiartikkel on juust, aga selle tegemine vajab rammusat piima. Piima rasva- ja valgusisaldus on viimastel kümnenditel langenud.

Parim ekspordiartikkel on juust, aga et seda toota, on vaja rasvast piima.
FOTO:
Eestis kehtivad piima baasnäitajad on rasval 4,2 ja valgul 3,3 protsenti, kuigi lepinguti võivad numbrid erineda.
Tegelikkuses on keskmine kombinaati toodava piima rasvaprotsent 3,8–4, selgitab Valio piimatööstuse tegevdirektor Maido Solovjov. See on madalam kui vanasti, mil piimas oli keskmiselt 4,5 protsenti rasva. “Aastakümnetega on see protsess siia jõudnud, aga see on paratamatus, kui toodang lehma kohta läheb kõrgeks.”
Ka Saaremaa piimatööstuse juhataja Ülo Kivine kinnitab: piima rasva- ja valgusisaldus on viimastel aastatel olnud madalamal tasemel ja seda eriti rasva osas. Toodete väljatuleku puhul mängivad just need peamist rolli.