Enne antibiootikumide avastamist kasutatigi ternespiima ravimite asemel. Ka praegu kuulub ternespiim osade kurgurohtude koostisesse. Soome Valios nuputati aastaid tagasi välja tehnoloogia, kuidas valmistada ternespiimast pulbrit, mille bioaktiivsed omadused jääksid alles, kuid mida oleks vedela piimaga võrreldes mugavam säilitada ja transportida. Hiljem müüdi see tehnoloogia Rootsi Arlale ja sealt edasi Austraaliasse ning Uus-Meremaale. Apteekidest ja netipoodidest on nüüd võimalik osta Uus-Meremaal valmistatud ternespiimatablette ja -kapsleid.

„Eestis ei olnud varem ternespiima kasutamise tehnoloogiat, kuid meie otsustasime kasutada kuivkülmutamise meetodit,” rääkis toiduteadlane Lembit Lepasalu, kes lõi koos Väino Poikalaineniga osaühingu Teadus ja Tegu, mis pakub nüüd Eesti lehmade piimast valmistatud ternespiimapulbrit.

Nad soovitavad haiguste ennetamiseks võtta iga päev 1-2 teelusikatäit ehk 1-2 grammi ternespiimapulbrit. Kellele ei meeldi pulbri maitse, võib selle ka toidu sisse segada, kuid siis tasub jälgida, et toit või jook ei oleks kuum, sest kuumuse käes hävivad ternespiima bioaktiivsed omadused. Teadus ja Tegu kodulehe kaudu on võimalik osta 50 grammine kotitäis, millest jagub umbes kuuks ajaks ja see läheb maksma 7,50 eurot.

Teadus ja Tegu ternespiimapulber

Veebipoest saab 40 euro eest osta karbi 120 kapsliga. Igas kapslis on 0,3 grammi ternespiimapulbrit, nii et karbitäies on kokku 36 grammi seda pulbrit. Seega on sama kogus kodumaist ternespiimapulbrit välismaiste kapslitega võrreldes üle seitsme korra soodsam. Tablettides on ternespiimapulbri sisaldus veelgi madalam, vaid 0,05 grammi ühe tableti kohta.

Kapselid müüva AquaSource ternespiima esindaja Tõnu Niinemäe selgitas, et üks AquaSorce Colactive ternespiimkapsel on mõeldud soovituslikult 30-40 kg kehakaalu kohta. Neid kapsleid on soovituslik võtta kuurina täiskasvanul kaks tükki päevas (purgitäiest jagub siis 60 päevaks ehk kaheks kuuks ja hinnaks kujuneks 66 senti päev) ja lapsel üks kapsel päevas (jagub 120 päevaks ehk neljaks kuuks ja hinnaks kujuneb 33 senti päev). Niinemäe selgitas, et AquaSource valikus on kaks ternespiima - puhas ternespiim ja ternespiim, kuhu on lisatud Lactoferiini, mis parandab raua omastavust.

Viis päeva pärast poegimist annavad lehmad ternespiima, milles on tavapiimast pea sada korda rohkem immuunglobuliine ehk antikehasid. Ternespiima bioaktiivsed komponendid tugevdavad mitmekülgselt organismi immuunsüsteemi, aitavad edukalt võidelda nakkushaigustega, kiirendavad vigastuste ja haavade paranemist, pidurdavad vananemist, soodustavad lihaskoe arengut ja organismi varurasvade kasutamist; reguleerivad veres kolesterooli ja glükoosi sisaldust, hüpertoonia esinemisel langetavad vererõhku jne.