Suvise aialinnupäeviku veebirakenduses www.eoy.ee/aed saab igaüks luua oma isikliku aialinnupäeviku, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, tolmeldajate ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad.

Kaardirakenduse abil saab jälgida teiste osalevate aedade tulemusi ning hooaja lõpus salvestada enda päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Nelja tegevusaastaga on "Suvisest aialinnupäevikust" kujunenud Eesti suuruselt teine rahvateadusprojekt. Mullu osales selles ligi 900 loodusvaatlejat, kes panid oma päevikutesse kirja üle 26 000 liigivaatluse.

2017. aastal pesitses aedades ühtekokku 76 liiki linde (keskmiselt 3,8 liiki), kellest sagedasemad olid kuldnokk, rasvatihane ja linavästrik. Külm kevad ja suvi mõjutasid ka aialinde, mistõttu oli nende pesitsusaasta keskmine või suisa kehv.

Näiteks suitsupääsukesi pesitses mullu aedades tavapärasest vähem ja poegade arv (4,04) oli keskpärane. Tänavu saame selguse linavästriku käekäigu kohta, sest aedu, kus pesitsevad linavästrikud, on jäänud vähemaks juba kolm aastat järjest.

Suvine aialinnupäevik 2018 kestab 1. märtsist 7. oktoobrini. Suvise aialinnupäeviku koduleht asub aadressil www.eoy.ee/aed ja 2017. aasta tulemused on nähtavad siit.