Karksi-Nuia sobib Eesti meepealinnaks kõige paremini. Linnas on kümme järjestikust sügist toimunud meefestival, kus müüakse mett ja meetooteid, toimuvad loengud ning esinevad muusikud. Ühtlasi toetab nimetust kandi ajalugu ning helged tulevikuplaanid.

Karksi piirkonna mesindus on alati olnud tugevate traditsioonidega. Karksi on üks Eesti aktiivsemaid kante mesinike koostöö ja seltsielu poolest. Tulevikus lubab meepealinna nime eest lisaks vallale ning kohalikule aianduse ja mesinduse seltsile hea seista ka rahvamaja juhataja Kai Kannistu.

"Võtamegi traditsiooniks 20. mail kohalikud mesilased lendu lasta," naljatab Kannistu. "Tahe on suur. Arutame erinevaid ideid, näiteks ka muuseumi avamist. Pealinnana saame kindlasti paremini nähtaval olla."

Möödunud meefestivali ajal septembris koguti pealinnaks hakkamise poolt allkirju ning paar nädalat hiljem võttis nüüdseks suuremaga liitunud valla volikogu vastava otsuse vastu. Tõuke allkirjade kogumiseks andsid ka mujalt tulnud soovitused meepealinnaks hakata. Kohalikele mõte meeldis ehk nagu ütleb rahvamaja juhataja – kõik otsivad oma identiteeti.

Pühapäevasel avamisüritusel said sõna ka kandi staažikaim mesinik Antu Rohtla, Karksi-Nuia aianduse ja mesinduse seltsi juhataja Leili Nael ning Karksi piirkonna abivallavanem Dmitri Orav. Lõõtsa mängis Margus Põldsepp ning ringi tantsisid kohaliku lasteaia kasvandikud.

Tänavust Karksi-Nuia meefestivali peetakse 7.-8. septembril.

20. mail tähistatakse ülemaailmset mesilaste päeva, millega soovitakse juhtida tähelepanu mesilaste tähtsusele ning sellele, mis meelinde ohustab. Eelmisel aastal sai sloveenlaste algatatud idee ÜRO kinnituse, mistõttu toimus pühapäeval kogu maailmas mesilastele pühendatud üritusi. Uuri lähemalt aadressilt worldbeeday.org.