Prügi kaardistada saab spetsiaalse World Cleanup rakenduse abil, viimane aeg seda teha on eesseisev pühapäev, 2. september.

„3. septembril kanname me veel viimased lisandunud punktid registreerimisplatvormile. Siis on prügipunktid lõplikult paigas ning veel on viimane võimalus koristajatel ennast talgutele registreerida,” märgib Karuse, et kõik need, kes peavad plaani 15. septembril koristama minna, end talgutele ära registreeriksid. Karuse rõhutab, et see on oluline, sest nii on lihtsam talguid korraldada.
Registreerida saab läbi kodulehe www.maailmakoristus.ee. Teise võimalusena võib prügistatud paigast pildi teha, märkida üles prügi koguse, koostise ja asukoha ning saata see aadressile info@maailmakoristus.ee.

60 kotti kilejäänuseid

Kui palju tonne prügi võidaks maailmakoristuspäeval Eestimaal kokku koguda, on võimatu ette ennustada, ent looduse, sh metsa prügistamine on Eestis suur probleem.

„Prügistamine ei ole raugenud, see on suur probleem maaomaniku jaoks,” märgib osaühingu Valga Puu juhatuse esimees Andres Olesk. Ta lisab, et kasvanud on tööstusjäätmete metsavedu. Äsja avastas ta Valga Puu kinnistult 60 kotti kilejäätmetega, mis ilmselgelt on tööstusesettevõttest pärit ja mis tuleb raha eest jäätmejaama ära anda.

Niisamuti tuuakse metsa olmeprügi ning see kõik tuleb metsaomanikul ära koristada, sest lõpuks lasub vastutus, ehkki tema prügistaja ei ole, ikkagi maaomanikul.

„RMK kulutab aastas meeletuid summasid prügi koristamiseks, kuid ega see ka erametsades kokkuvõttes väiksem ole, metsaomand on lihtsalt killustunud,” tõdeb Olesk. Tema sõnul koristab Valga Puu oma kinnistutelt prügi jooksvalt – kui see avastatakse, siis ka minema viiakse.

Maailmakoristuspäeva kaardile on ettevõte mõningad prügikohad siiski märkinud ning ootab sinna ka talgulisi. „Jäätmeveo korraldame meie,”kinnitab Olesk.

Niisamuti laseb RMK riigimetsast kokku kogutud prügi jäätmejaama ära vedada. Maailmakoristuspäevaks on peaaegu igas maakonnas märgitud paar kohta, kuhu suuremat sorti prügilaar on riigimetsa maha laotatud.

Metsa tuuakse nii olmeprügi kui ja ehitusjäätmeid, sh mööblit. Eelmisel aastal koristas RMK riigimetsast 282 tonni prügi, kulutades selleks 92 000 eurot.