Udeva külakeskuse korrastamise esimeste sammudega alustati 2014. aasta suvel eesmärgiga taastada ajalooline mõisapark nii kohaliku kogukonna kohtumispaiga kui ka turismiobjektina. “Asume Järvamaa ühe olulisema turismisihtkoha Norra-Oostriku allikate väravas ja suvel sõidab siit läbi tuhandeid inimesi, samuti võiks hetkel varemeis mõis tulevikus kujuneda vaba aja veetmise kohaks nii kohalikele kui kaugemalt tulijatele,” selgitas Kutti tehtavate tööde tausta.

“Ajaloolise kivimüüri osaline taastamine on esimene väike samm, sest kaugemas tulevikus on sama oluline asuda müüride ja heakorra kõrval tegelema ka üritustega, mis aitaks rohkematel huvilistel mõisa üles leida. “Selles osas on veel palju nuputamist, kuidas Udeva mõis kujuneks kohaks, kus inimesed saaksid kontserte ja muid vabaõhuüritusi külastada.”

„Tänu taastatud kivimüürile paistab paremini silma ka iga aastaga järjest enam korrastatud mõisapark ja varemed,” selgitas Kutti, kelle sõnul on juba viimased neli aastat korraldatud talguid, kus osalevad nii külaelanikud kui ka kaugemalt tulijad. “Senimaani edukalt kulgenud talgud annavad meile kindlust, et Udeva mõis väärib taastamist ja hakkab iga aastaga meelitama rohkem möödasõitjaid ja mõisahuvilisi sisse astuma ning meie küla ajalooga tutvuma,“ avaldas Kutti lootust.

Udeva mõisapargi maakivist piirdemüüri taastavad Maakivist OÜ meistrid Hardi-Sander Luige juhtimisel. Pargimüüri taastamist toetas Leader tegevusgrupp MTÜ Järva Arengu Partnerid läbi Eesti maaelu arengukava 2014–2020 LEADER meetme kokku 9956 euroga.

Pika ajalooga Udeva mõisa kohta leiab kirjalikke andmeid juba 16. sajandist, mille järel on mõisal olnud kuulsusrikas ajalugu von Knorringite ja von Maydellide valduses. Nõukogude perioodil kohandati mõis sovhoosi töötajate elamuks, kuid peale tulekahju novembris 1989 aastal jäi mõis 25 aastaks hooletusse.