Pedagoog-metoodik Ülle Tõnutare õpetab Luunja Keskkoolis majandust, keemiat ja loodusõpetust. Ilmselt võib tema vaieldamatult hinnatavamaks saavutuseks pidada edukat majandusõpetust. Selle praktilist tulemit kirjeldab kõige ilmekamalt Ülle Tõnutare juhendamisel tegutsevate õpilasfirmade väga hea tase. 2008. aastal pärjati ta Tartu maakonna aasta õpetaja austava tiitliga.
Luunjas tegutsevad õpilasfirmad juba kümnendat aastat. Majandusõpetuse õpetaja Ülle Tõnutare on põhjendatult uhke oma õpilaste mõttelennu üle.
Luunja kooli seni kõige edukam õpilasfirma MathEco pärjati 2008 aastal üleriigilisel finaalvõistlusel Eesti parimaks õpilasfirmaks. Euroopa Õpilasfirmade võistluselt Stockholmist naasti eripreemiaga. Õpilaste Olavi Ala, Even Vohla, Ahti Maa, Elin Männi ja Eva Knolli loodud firma arendas ja rakendas tootmisse matemaatilise doominomängu, millega soovis täppisteadust põnevamaks muuta ja selle abil kogu Euroopa konkurentsivõimet parandada.
Firma seadis oma missiooniks peast arvutamise oskuste ja loogilise mõtlemise arendamise. Leiti, et doomino loogikamängu abil võib muuta matemaatika õppimise hõlpsamaks ja huvitavamaks. Erineva raskusastmega mängude loomisel on arvestatud alates lasteaia ealistest kuni keskkooli õpilasteni.
Algsed must-valged klotsid muudeti peagi kaheksa värviliseks ja matemaatilisele loogikale lisandus keelte doomino.
Esmane müügikogemus saadi oma kooli õpilasfirmade laadal, kus kaup pakkus elavat huvi ühtviisi nii õpilastele kui õpetajatele. Seejärel on MathEco müünud toodangut kõikjal õpilasfirmade laatadel üle Eesti: Tartu Forseliuse Gümnaasiumis, Tallinna Pelgulinna Gümnaasiumis, Kristiine keskuses ja Pärnus, Port Arturi kaubanduskeskuses ja Raplas
Firma nimi MathEco tuletati sõnadest matemaatika ja ökonoomne, mis asendas varem võetud nime M.T.K. Kolme sõna esitähed pidid ütlema: “Mõistus tule koju!” See oli võibolla isegi andekam nime leid. Kuna toodet kavatseti tulevikus müüa ka väljaspool riiki, siis oli nime vahetus mõneti mõistetav.
Praeguseks on õpilasfirma Matheco liikmed keskkooli lõpetanud. Firma üks liikmetest on asutanud osaühingu. Matemaatiline doomino on leidnud tootja ja mäng on Eesti poodides müügil.
Eelmisel õppeaastal alustati Luunjas kahe rahvusvahelise projektiga. Ettevõtluse ja koostöö projekt Soome ja Eesti maakoolides “Ettevõtlik õppeasutus – Yrittävä koulu” oli suunatud eelkõige põhikooliõpilastele. Projekti peateema oli ettevõtliku ellusuhtumise ja rahvusvahelise mõtteviisi juurutamine kooli tegevuskultuuri. Teine rahvusvaheline koostööprojekt Nordplus 1+1=3 hõlmas aga kahe kooli õpilasfirmade tegevusi. Luunja Keskkooli ja Norra Eid Vidaregande skule majandusõpilased kohtusid eelmise aasta novembris Norras ja käesoleva aasta aprillis Luunjas. Toimusid mõlema kooli õpilasfirmade tutvustused, toodete esitlused ja tegevuste analüüsid. Rahvusvahelised projektid Soome ja Norra koolidega jätkuvad ka sellel õppeaastal.

Käesoleval õppeaastal tegutseb Luunja koolis viis õpilasfirmat. Valmistatakse helkureid, kinkekotte, magamisprille, muruloomi ja kujunditega loogikamängu. „Pärnusse jõululaadale sõidetakse alati elevil meeltega, sest on ju Pärnus esimene suurim võimalus õpilasfirmadel oma toode nn päris äriilmas maha müüa ja kogeda konkurentsi võlusid ja valusid,” ütleb Ülle Tõnutare jutuajamise lõpuks. Uus kohtumine Luunja kooli õpilasfirmadega leiab aset juba eeloleval laupäeval Port Arturi kaubanduskeskuses.

Vaata samuti: