Eestimaa ettevõtlikud kooliõpilased toovad turule omaenda mõtte- ja kätetöö viljana valminud müügiartikleid, mis üllatavad kindlasti seegi kord originaalset leidlikkust pakkuvate toodetega.

Näiteks 2007. aastal müüs Sindi Gümnaasiumi õpilane Reigo Hlonin meeste lipsudest kokku õmmeldud seelikuid. Osav õmbleja kauples ostja jaoks väga soodsa hinnaga hästi kvaliteetsest lipsuriidest valmistatud seelikutega, mis koosnesid paarikümnest lipsust. Kaup oli äärmiselt minev moekas toode.

Õpilasfirmas on kogu tööprotsess ühendatud ideest alates kuni kauplemiseni välja, seepärast võib sellest areneda väga palju ettevõtlikke noori. Hiljem ütles Reigo Hlonin, et tänu koolile ja sponsoritele sai ta käia Taani ja Venemaa laatadel, kusjuures lipsudest seelikud oli kõige inovaatilisem ja ökoloogilisem toode.

Väga edukad on olnud ka Pärnumaa jõululaatade peaorganisaatori Mari Suurväli enda õpilased. Möödunud aastal tulid Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilane Andraš Tšitškan ja Enn Mäeorg Pärnu Ülejõe Gümnaasiumist Pärnumaa jõululaadale E-ainete mõju tutvustava paketiga. Juba käesoleva aata veebruaris pälvis noorte leidlikkus tunnustust Tallinnas toimunud kõigi aegade suurimal Eesti õpilasfirmade laadal, kus osaleti enam kui 90 firma hulgas ühes 350 õpilasettevõtjaga. Lisaks Eestile ka õpilasfirmad Moldovast, Rootsist ja Norrast. Junior Achievement Eesti poolt korraldatud õpilasfirmade laadal tunnistas žürii kategoorias „Parim idee“ Pärnu ühisfirma E-ained selle valdkonna võitjaks.

Märtsi lõpul käisid gümnaasiumi abituriendid Bratislavas JA-YE Europe üle-euroopalisel laadal oma ühisfirma E-ained tootega, et võistelda 24 riigi poolesaja õpilasfirmaga. Laada üldpreemia omistati Hollandi õpilasfirmale Knetter ja pärnakad jäid küll ilma preemiata kuid see ei kurvastanud noori. Andraš Tšitškan ütles kommentaariks, et taolisest laadast osavõtt pani teda toimuvat nägema rohkem ettevõtja kui õpilase pilguga.

Kevadel Junior Achievement Eesti poolt korraldatud tänavuse aasta riigi parimate õpilasfirmade välja selgitamisel pälvis samade õpilaste ühisfirma E-ained kõige ambitsioonikama firma eriauhinna Arengufondilt. Ühtlasi valisid Swedbanki töötajad endi hulgas korraldatud hääletuse tulemusel õpilasfirma E-ained oma lemmikuks.

Esitatud näited äratavad loomulikku põnevust tekitavat huvi ka eeloleva laada vastu, et näha millised ootamatud leidlikused seekord laadalisi üllatavad.

Samal teemal: