Hommik enne ametlikku avamist

Kell 11.00 kõmatas paugutulestik Vallikääru nõlvalt „Grillfesti“ alguse auks taevasse, mis äratas festivalipäeva virgeks. Mõni minut hiljem esines juba Pärnu Suupilliklubi Piccolo folgiansambel rahvalikke paladega nagu „Reilender“ ja muuga.

Eesti rahvas on grillirahvas
Tänane hommik enne festivali algust
Paugutuli keskpäeva eelses taevas; Põnni Mängumaal
Elmar Trink; folgi armastajad Piccolos

Keskpäeval tervitas “Grillfesti” peamees Auris Rätsep tervet Universumit Pärnus avatava Eesti suurima hea toidu festivali puhul ja kutsus rahva E-Piima juustulava juurde. Lavale paluti astuda kuldsetes kiivrites meestel põleva ämbriga. Need mehed on Türi pritsumehed, kauaaegsed „Grillfesti“ toetajad, kes toovad grillimiseks tule kohale. „Grillfesti“ hea tava kohaselt anti esimesena sõna Elisabeti koguduse õpetajale Enn Auksmannile söögipalveks.

Esmalt tsiteeris Auksmann pühakirjast apostel Paulust, kes manitseb hukatusliku liigsöömise eest ja seejärel luges Psalmidest 104. laulu sõnu: „Sa lased tärgata rohu loomadele ja orased inimeste tarbeks, et tuua leiba välja maa seest ja veini, mis rõõmustab inimese südant; õli, et panna tema pale läikima; ja leiba, et kinnitada inimese südant.“ Sellega oli kätte näidatud keskne tee, kus kõht ei saa inimese jumalaks ja teisest küljest jätta võimalus toitu nõnda tarvitada, et end hästi tunda.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tundis heameelt, et „Grillfest“ on tagasi Pärnus ja suuremana kui ei eales varem. Ta ütles, et Pärnul on ikka pakkuda seda, mida teistel kõrvale seada pole - nagu selle suve hakatuse üks kaunimaid, soojemaid ja päikesepaistelisemaid ilmasid. Ainsa asjana ei suudeta Pärnus ilmaolusid kontrollida kuid seekord on päikesejumal saavutanud võidu ka vihmajumala üle. Pessimistina ilmaennustuste suhtes ei uskunud linnapea, et hommegi kehvem ilm tuleb, aga soovitas riske maandades võtta juba käesolevast päevast maksimumi. Kivimägi tegi pöördumise pärnakate ja külaliste poole palvega jäta paariks päevaks kodused grillimised kõrvale ja maitsta asjatundjate valmistatud roogasid. Veel avaldas ta arvamust, et pärnakate osavõtlikkusest sõltub see, kas järgmisel aastal kordub sama mahuga festival, tuleb see väiksem või veel suurem.

Seejärel süüdati grillivõistluste tuli Türi pritsumeeste ämbrist saadud leegist. Võistlustule andsid üle Gilliliidu auliikmed ja võistlustule võtsid vastu koolidevahelise võistluse korralduspartner Anneli Rabbi ning võistluste peakohtunik Enn Tobreluts. Enn Tobreluts ütles, et üle 50 võistleja hulgas on välisesindusi koguni seitsmest riigist. Võitlustel osaleb kahel päeval ka dr. Sweetmoke Los Angeles’ist, mis asub USA Vaikse ookeani idarannikul asuva California osariigi lõunaosas. Tobrelutsi sõnul on tegemist maailmas väga kuulsa grillimeistriga, kes ainsana osaleb üksinda kahel võistlusel korraga.

Ka kohtunikke on üle 50 ja kõik nad on läbinud mitmekordse koolituse.

Eesti Grilliliidu võistlusalal peeti Koolidevahelised Meistrivõistlused Grillimises – Grillium.
Võisteldi Rakvere searibivoorus,Talleggi kanalihavoorus ja Kaupmehe fantaasiavoorus. Võistlusi juhatas Allan Hook. Autasustamiseni jõutakse õhtul kell 20.10 E-Piima juustulaval.

Avatseremoonia pidulikkusele järgnesid erinevad etteasted kahel laval samaaegselt. E-Piima juustulaval korraldas Emil Rutiku juustumängu, kus küsimustele vastajad said õigesti antud vastuste eest preemiapakikesed. Esimesena küsiti kui kaua kestab juustu valmimise protsess. Haapsalu tütarlaps Kätlin ütles 40 päeva ja sai esimese auhinna endale. Ka järgmistele küsimustele oli tal vastus esimesena varnast võtta, aga Rutiku arvates pidanuks Kätlin järgimised vastamised loovutama teistele.

Väiksemal Näpsi toidulaada laval esitleti teisi laadakauplejaid, esinesid Vana-Pärnu Kultuuriseltsi kollektiivid Vesiroos, Ilse ja Hõbene, Henry Laks, Paikuse naisansambel Lustilik, Selts Raeküla folkloorirühm Kaasike, segaansambel Mõnusalt, Pärnu-Jaagupi rahvatantsurühm Laieldes. Laata juhatas Sulo Särkinen.

Põnni Mängumaal on lastetegevuste telgid ja suur mänguväljak, töötavad erinevad atraktsioonid ja on avatud suurepärase vaatega Salvesti pererestoran.

E-Piima juustulaval toimus Järvi Suvefestivali presentatsioon, esines ansambel Iiukala ja juhtus palju muud põnevat. Esimene „Grillfesti“ päev lõpetatakse kell 23.00 ilutulestikuga.

dr. Sweetmoke

Samal teemal: