Ehitajate tee ja Tammiste tee ristmik

Pärnu ümbersõidu tee-ehitustööd on jõudmas lõpule ja juba 9. oktoobril toimub Tammiste ristmikul sümboolne lindilõikamine.

Mullu septembris allkirjastas Maanteeamet Pärnu ümbersõidu Ehitajate tee ja läänepoolse ühendustee lõpuni ehitamiseks lepingu konsortsiumiga Lemminkäinen Eesti AS, AS TREF ja AS Teede REV-2. Käesoleva aasta aprillis läks 27,2 miljoni eurose maksumusega tee-ehitustöö jõuliselt käima.

Algselt sõlmis Maanteeamet Ehitajate tee ehituslepingu 2009. aasta 23. septembril ja lääneringi ehitamiseks lepingu sama aasta 3. novembril konsortsiumiga, mida juhtis Koger & Partnerid. 2010. aasta suvel sai Läti firmast Binders konsortsiumi juhtivpartner, kes mõni aeg hiljem loobus lepingute täitmisest. Eelmise aasta 16. märtsil tegi maanteeamet Bindersi ja Koger & Partnerite esindajatele avalduse Ehitajate tee ja läänepoolse ühenduse ehituslepingute lõpetamiseks. Selline otsus peatas Pärnu ümbersõidu ehituse pikaks ajaks, kuid nüüdseks ollakse sellest äpardumisest üle saadud.

Täna tehtud fotod näitavad, et Pärnu ümbersõit on nüüdseks kogu pikkuses peaaegu täielikult valmis. 14 kilomeetrilise ümbersõidu kolmas etapp Papiniidu sillast mööda uut Liivi teed kuni Raeküla poolse linnapiirini valmis juba möödunud aasta sügisel. Praeguseks on ka Ehitajate tee täies pikkuses ja laiuses sõidetav. Osaliselt toimub liiklus juba ka Lääneringil ja isegi üle uue Sauga jõe silla kuigi ametlikult pole veel sild avatud. Koos möödunud aastal valminud lõiguga on nüüd tervel trassil kokku 9 fooriristmikku, neli ringristmikku ja 9 kergliikluse tunnelit. Alates Lihula maantee ristumisest sadama teega saab paralleelselt ümbersõidu autoteega kasutada kuni Liivi tee Raeküla ristmikuni ka jalg- ja jalgrattateed, mida kasutavad ohtralt samuti rulluisutajad, -suusatajad, kepikõndijad. Ehitatud on müratõkke seinad seal, kus eluhooned väga lähedal asuvad ja isutatud uusi puid.

Täna paigaldati bussiootepaviljone, liiklusmärke ja jooniti veel mõnes kohas teemärgistusi. Haljastamiseks laotati mulda, mida rehadega tasaseks aeti. Ehitajate tee ühe tunneli juures ootab lõpetamist lühikese jupi asfalteerimine.

Samal teemal: