"Pärnumaa jõulud 2012"

Eile, 8. detsembril peeti Port Artur 2 kaubanduskeskuse aatriumis ja teise korruse avaras jalutuskoridoris õpilasfirmade laata „Pärnumaa jõulud 2012“, mis toimus iga-aastaselt sisu ja kvaliteedi poolest kasvavalt tänavu juba 11. korda.

Diana Bulat ja Dinu Coica, ÕF Owl Card – Junior Achievement Moldova
Moldova Vabariigi lipp; Diana ja Dinu tutvustavad erinevates tehnikates pühadekaarte

Jõulueelset õpilasfirmade laata toimetab ühises ettevõtmises Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon, Eesti ühiskonnaõpetajate selts ja Tartu ülikooli Pärnu kolledž. Kõikidel aastatel projektjuhina laatasid ettevalmistanud Mari Suurväli võttis eilse päeva kokku sõnadesse: „Hea oli näha koostööd õpilasfirmade ja tegutsevate ettevõtete vahel, mis loob uusi võimalusi tegevuses ning kogemuste omandamisel.“

Laada läbimüügi kogusummaks saadi punktuaalses arvestuses 1476.44 €. Möödunud aastal oli see näitaja 1198,88 €. Aga mullu oli osalejaidki oluliselt vähem. Kui eelmisel aastal osales 36-st registreerunud firmast 34, siis tänavu saabus Pärnusse 13 õpilasfirmat rohkem. Pärnumaalt kauplevate õpilasfirmadena olid laadal esindatud Sindi ja Pärnu linn, valdadest Pärnjõe, Pärnu-Jaagupi, Häädemeeste ja Viira koolide õpilased. Väljapoolt maakonda sõideti Pärnusse Võrumaalt, Tartumaalt, Viljandimaalt, Raplamaalt, Läänemaalt, Harjumaalt ja muidugi ei jäädud tulemata ka riigi pealinnast Tallinnast.

Taas võis laata nimetada rahvusvaheliseks, sest külalistena tulid kauplema moldaavlased. Viimati käisid samanimelisel laadal väljapoolt Eestit lätlased ja leedulased 2004. aastal. Täna hommikul kodumaale tagasi sõitnud Junior Achievement Moldova tegevjuht Tatiana Ungureanu oli vaimustuses meie kliimavöötme lumerohkest talvest, mis seekord õnneks ei võõrustanud eriti madalate temperatuuri kraadidega. Möödunud aastal Eestit külastades olevat ligemale 30 kraadine pakane olnud märksa suurem katsumus lõunamaisema soojusega harjunud inimesele.

Laada pidulikule avamisele saabunud Pärnu Linnavolikogu esimees Vahur Mäe hindab kõrgelt õpilaste ettevõtlikkust, mis juba nii varakult tipneb ettevõtluse esimeste kogemuste omandamisega. Temagi ei pääsenud kiusatusest kulutada raha kauba eest, mis väärivad tingimata kohta kõige tarvilikema asjade hulgas. Esimesena ostis ta „Tegude seinakalendri“, mille möödunud aastane väljaanne pälvis Port Artur AS-i poolt antud eripreemia. EwB Tegude kalender on Pärnu Raeküla Kooli õpilasfirma, mida juhendab Kristi Suppi. Rudolf-Gustav Anni, Ruuben Palu, Rando Aljas ja Silver Lensment võtsid päeva lõppedes vastu parima müügistrateegia auhinna.

Seda, et erinevate preemiate ja auhindade jagamine paljude võrdselt hästi ja väga hästi esinenud õpilasfirmade vahel polnud üldsegi kerge ülesanne, kinnitasid paljud žürii liikmed, kelle nimed esindasid päris erinevaid väärikaid elukutseid. Näiteks Pärnu Linnavolikogu majanduskomisjoni esimees Peeter Prisk sulges end tükiks ajaks eraldi vähekäidavasse ruumi, et pärast hoolikat müügilaudadega tutvumist järelemõtlikult kõik uuesti süvenenult endamisi läbi arutada ja teha teistest isikutest mõjutamatu endapoolne aus valik.

Kunstikooli õpilasfirma pilkupüüdvad vanadest venüülplaatidest helikandjad olid nutikate noorte tegevuse tulemusena saanud uue rakenduse ja muudetud ajanäitajateks. Pärnu Kunstikooli õpilaste valmistatud seinakellad, aga ka koogipurgid osutusid hindajate arvates parima väljapaneku auhinna kohasteks toodeteks. Kunstiõpilasi juhendab Margit Kool.

Parima toote auhind omistati Värska Gümnaasiumi õpilasfirmale Seto Puit, mis valmistab puidust tarbeesemeid. Huvitava lahendusega on klotsidest koosnev miniatuurne kalender, mida saab kasutada eksimatult olenemata järgnevate aastaarvude muutumisest. Noorte juhendaja on Pille Kruustik. Silma jäi ühtne riietus. Seto rahvusliku vöökirjaga linased särgid andsid kauplejatele olulised lisapunktid.

Tänavune Port Arthur’i auhind läks Viira Koolile kaelaehete ja kõrvarõngaste loomise eest. Neli tütarlast, keda juhendab Tiia Kass, on kasutanud ehete valmistamiseks kastanimune, puitu ja klaasi.

Stressivänt ja klapikud on tõepoolest isevärki originaalne leiutis, mis pälvis ka uudseima (innovaatiliseima) toote nimetuse. Saku Gümnaasiumi neli nupukat noormeest tegid oma toodangu juriidiliselt korrektseks realiseerimiseks õpilasfirma Puu & Klots, mille juhendajaks on Talvi Järv. Andro Halliko selgitas, et pingeid maandada abistava miniseade juurutasid õpilased tootmisse koos kooli tööõpetuse õpetajaga. Kandilise kujuga kaht silindrit liigutatakse vändast ajamisega ja sellise stressi peletava tootega loodetakse hõivata laiemat turustamise areaali. Andro sõnul peaks tarvikul erilist mineku edu olema just firmade kingituste pakkides.

Pirita Majandusgümnaasiumi õpilasfirma Green Choice tuli laadale looduslikust toorainest valmistatud seepidega ja võitis suurima läbimüügi preemia. Hakkajate neidude juhendaja on Ursula Paavel.

Loo Keskkooli kaks noormeest ja kaks neidu otsustasid oma õpilasfirmaga Puko hakata valmistama väärispuidust pastakaid. Hindamiskomisjon leidis, et Gunnar Richter’i juhendatud õpilased on välja teeninud koolikasutusliku toote auhinna.

Värska Gümnaasiumis õppivad sütitava jutuga Elis Raudkett ja Moonika Roose on täiesti arvestatavad tulevased reklaamivahendajad, kelle osav kauba pakkumine sundis pikemalt leti juures peatuma. Halvemini ei esinenud ka neidusid toetav Kristjan Kattai. Tutvustati Seto kuningat Silver Hüdsi, soovitati end pesta Petseri kloostri pühitsetud veega keedetud seebiga, janu kustutamiseks pakuti kodusest maapõuest voolavat mineraalvett ja kutsuti 24.-25. augustil toimuvale XIII sibula- ja kalalaadale, mida peetakse Mikitamäe vallas, Lüübnitsa külas. Lisaks veel peotäis kasulikku teavet jagavaid kaardikesi ja korduvad südamlikud kutsed Setumaale. Selle kinnituseks pisteti kaks korda nimekaartki pihku, et huvi korral oleks võimalik kiigata aadressile www.ofreklama.tumbrl.com või kohtuda näoraamatus http://www.facebook.com/OfReklama.

Ilmselt mõistsid noorte köitvat esinemisoskust hinnata valdav enamik teisigi žüriisse kuuluvaid inimesi. Eeskujuliku ja veenva reklaamiteenuse pakkujatena võitsid nad otsustajate poolehoiu ning parima teenuse auhinna. Ka Mari Suurväli tõstis Setumaa neidusid ja noormeest esile, sest tema seisukohalt võinuks õpilasfirma Reklama olla tunnustuse vääriline mitmes muuski valdkonnas. Tunnustuse teenis ära ka nende juhendaja Helena Kudre, kes veel kauplemise käiguski püüdis õpilasi suunata.

Lisaks õpilasfirmade laatade korraldamisele on majandusõpetaja Mari Suurväli ka ise pidevalt õpilasfirmasid juhendamas. Tema juhendatav Pärnu-Jaagupi õpilasfirma Tups mõtles välja multifunktsionaalse tennispalli. Multifunktsionaalset tennispalli saab kasutada rätiku, kirjade, võtmete hoidjana, aga ka muudeks leidlikeks otstarveteks. Väikese vaevaga mõõdukas pikkuses sisselõige tennispalli kumerusel lubas neil sammuda aatriumis kõrguva kuuse juurde korduvkasutusliku toote tunnuskirja vastu võtma.

Kohila Gümnaasiumi Lumerie vitstepunutistest ja seestpoolt klaasanumaga tuleohutuks kasutamiseks valmistatud küünlapesad meelitasid leti ääres seisatanud jõuluvanaltki kiitvad sõnad üle huulte. Jõuluvana arvamusega nõustusid ka ostjad ja ruttasid igaüks endalegi neid kauneid ning tarvilikke asju muretsema. Poole müügipäevaga oli juba kaup pooles osas vähenenud ja küllap pikaldasema taibuga ostjad pidid hiljem koguni kahetsema, et enne õhtu saabumist vajalik ost tegemata jäi. Kuna žürii kohustuseks oli ka aktiivse müügi auhinna kandidaadi leidmine, siis jõuluvana ja ostjate näpunäidete järgi ei osutunudki ülesanne ülejõu käivaks. Muidugi väärib oma osa teenitud aust juhendaja Margot Sarv.

Ostja lemmiku auhind võiks kõlada ka Grand Prix nimetusena, sest selle tiitli valiku tegemise osas saab sõna kõige suurem hulk arvustajaid. Võimalik, et Sindi Gümnaasiumi saavutus oli ka mõneti ootuspärane. Vah-vah-vah-vahva on ainus tegijate meeskond, kelle juhendajaks oli koguni kolm isikut: Sindi Gümnaasiumi algklasside õpetaja Eneli Arusaar, Sindi Muuseumi töötaja Helle Hansen ja juhataja Heidi Vellend. Õpilased käisid kodulinna muuseumi töötoas valmistamas kipsist ehteid ja küünlajalgasid. Valmistati ka puidust ja samblast kuuseehteid, kaarte ja muud põnevat. Vellendi sõnul tegid muuseumis edukaks esinemiseks õpilaslaadal hoolsat tööd 16 õpilast, aga sedakorda pälvisid esile tõstmist Siim Kaspar Kollamaa, Fred Hussar, Martti Šorin ja Karl Hussar.

Paratamatult jäi auhinna saajate ringist välja hulk neid, kes seda samuti väärinuks. Näiteks on suurt ja tõsist tööd teinud Mikita Kooli õpilasfirma Mäemeistrid mööblitislerid, kelle valmistatud istmed ja lauad on kokku pandud ilma ühegi naela või kruvita. Kohila Gümnaasiumi Club Maika noormehed lõikasid ise särgilõiked välja, tegid õmblused ja kandsid ka mustri peale.

Pärnjõe Põhikooli õpilasfirma Pot tüdrukute tööpõld algas kooliaiast, kus kasvatatakse ravim- ja maitsetaimi. Kasvuperioodil hooldati taimi, hiljem koguti, kuivatati ja pakendati. Helina Karro ulatas purgikese ja näitas sõrmega kollasele sildile, millelt võib kohe kõige olulisemat teavet lugeda. Aga ta suudab ka varem omandatud teadmiste põhjal selgitusi jagada. Lavendelit (lavendula) peetakse nukrameelsuse vastaseks arstimiks ja mõjuvat hästi ka armurohuks. Lavendel sobib kõrge vererõhu raviks, aitab südamekloppimise korral, vabastab pingeseisundist, kuna on rahustajana tugevatoimeline ja vähendab seepärast ka närvilisust. Lavendel mõjuvat hästi liigselt kammitsetud loovisikutele oma mõtete teostamiseks ja aitavat inimesi end paremini väljendada. Selliselt võikski veel pikalt jätkata jutustamist kasust, mida õpilasfirmades tegutsevad noored ettevõtlikud loovisikud arenedes nii enda kui teiste hüvanguks tulutoovalt saavutavad.

Laada kordaminekuks on oma panuse andnud Pärnu Maavalitsus, Pärnu Linnavalitsus, PEAK, TÜ Pärnu kolledž, SWEDPANK, OÜ Maiasmoka Pagar, OÜ Freesped, OÜ Fameron, Edelweiss, AS Wendre, Teater Endla, Kaubanduskeskus Port Artur, Kaubandus-Tööstuskoja Pärnu Esindus ja AS Infotark.

*

Värska Gümnaasium hüä oppamise ja opmise paik

*

 

Samal teemal: