Lootsitorni rõdult on põnev vaadata sügavusesse ja kaugusesse

Pärnus Venuse bastioni vallil asuvas torni ja vaaterõduga hoones on ehitaja renoveerimistööd lõpetanud ja eile avati Eesti mereinstituudi kalanduse teabekeskuse kasutuses olev arhitektuuriväärtus täiesti uuenenud kuues.

Euroopa Liidu kalandusfondi rakenduskavas tegutsev üleriigiline Eesti mereinstituudi kalandusteabe keskus alustas lootsitornis tööd 2011. aasta kevadel. Lootsitorni omanik on Tartu ülikool, kelle tellimusel võttis Pärnu REV eelmise aasta mais hoone põhjalikuks remondiks ja juurdeehituse tegemiseks käsile.

Enamik seinapalkidest oli 19. sajandi keskpaigas ehitatud hoones hästi säilinud ja väljavahetamist ei vajanud, kuid soojustamist vajas 1926. aastal ehitatud torniosa, selgitas projektijuht Enn Alunurm. Tööde käigus leiti ka lootsitorni viltu vajumise põhjus. Kui esialgselt loodeti torn uuesti täpselt vertikaali ajada, siis hiljem sellest mõttest siiski loobuti töö ülemäära suure maksumuse tõttu. Küll aga peatati torni edasine viltu kaldumine ja tugevdati rõdu konstruktsiooni, mis aegade jooksul oli sedavõrd lagunenud, et inimesi sinna ei lubatud. Nüüd võib taas mööda uuendatud treppe tõusta torni tippu.

Jõepoolse valli järsaku servale ehitati kergehitus konverentside pidamise tarvis. Keldris jätkub pärast remonti ruumi mitmetele tööruumidele ja raamatuhoidlale. Anne Strati Arhitektuuribüroo OÜ arhitekt Anne Vaisma tundis head meelt suure kaarakna taastamise üle hoone vallikraavi poolsel küljel. Samuti nimetas ta heaks mõtteks avada keldris üks osa aknaavast sellisena, nagu see alguses ehitusjärgselt välja nägi. Ehitus valmis detsembris, aga mööblit tuli veel oodata. Seepärast otsustati pidulik avamispäev korraldada jaanuari lõpus.

Umbes 250 000 eurot maksma läinud töid rahastati Euroopa Kalandusfondi vahenditest. Kuna renoveerimine toimus Euroopa Liidu kalandusfondi kaudu PRIA vahendusel ja kutselist kalandust haldab Põllumajandusministeerium, siis tuli täiesti mõistetaval põhjusel lindi lõikamist abistama minister Ivari Padar. Kääridega olid veel abis mereinstituudi direktor Toomas Saat, keskuse juhataja Toomas Armulik ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Lint lõigatud, palus Armulik kutsutud külalised välisest jahedusest toasooja kingitusi ja häid soove üle andma, lubades ka omalt poolt vastukingitusi teha. Ministrile, ehitajale ja veel mitmetele teistele suure vaeva nägijatele kingiti Avo Leoki firmamärgiga suur tuura kala.

Vaated lootsitornist