Maakodu peatoimetaja Kadri Tramm ütles, et mõtet sellisest projektist on toimetus endas kandnud juba aasta. “Ma ise ei ole peente pidude inimene ja mulle tundus südamelähedasem teha midagi oma kätega, mis jääks pikalt püsima,” selgitas ta.
Maakodu heategevusprojekt

Pärnus asuv Niidumetsa Kodu valiti välja koos sotsiaalministeeriumi ja ASiga Hoolekandeteenused. “Maja valmis eelmisel sügisel, selle ümber oli külvatud muru ja jäetud grupike puid, põhiliselt oli lage maa,” kirjeldas Kadri Tramm. “Meile tundus see just sobiv võimalus. Hakkasime juba eelmisel sügisel turundusjuht Kadi Maarandiga sponsoreid otsima ja tegema ettevalmistusi, sest sellist tööd ei saa teha nii, et mõtlema ja leiutama hakatakse alles kohapeal.”

Kutsehariduskeskusest oma õpilastega appi tulnud Erna Gross ütles, et oli juba varem samast kohast mööda käies mõelnud, et ala vajaks rohenäppude abi, ning mõtisklenud, mida seal teha saaks. Nii haaras temagi mõttest kohe innukalt kinni. Seda, et sisse saadi hea hoog, näitab seegi, et kahe pika päeva töö tehti ära poolteisega.
Köögivilja- ja iluaia sättimisel olid Maakodu toimetajatel asjatundlikult abiks Pärnu Kutsehariduskeskuse aianduseriala õpilased.

Silmailu ja omaetteolekut

Aeda istutati elupuu- ja kontpuuhekid, mis annaks varju ning mis silmale ilusad vaadata. Samuti rajati suured istutusalad ilupõõsastega, mis on hinnatud nii dekoratiivsete lehtede kui ka õite poolest, ja tarbeaed. Viimane koosneb maitse- ja salati- ning maasikataimi täis istutuskastidest. Väikeses kasvuhoones said paiga suurtes pottides tomatid ja istutuskotist valmistatud hernepeenar. Ühe istutuskasti said endale aedoad. Kõiki aiasaaduseid saavad perekodu elanikud igapäevases toiduvalmistamises kasutada.

Tarbeaia osaks sai ka viljapuuaed, kus on populaarsemad õunasordid, ploomid, maguskirss ja sõstra- ning karusmarjapõõsad. Sordivalik oli enne kooskõlastatud Niidumetsa Koduga – maha pandi nende lemmikud ja need taimed, mille vilju elanikud sooviksid süüa.
Maakodu heategevusprojekt 2019

Kõikjale, kus see lisaväärtust andis, paigaldati multškate. Kogu aia ümbruse riisusid Swed­banki vabatahtlikud veel hilistel õhtutundidel hoolikalt üle ja puistasid muruseemet täis. Kastmiseks kulus sadu kui mitte tuhandeid liitreid vett. Nüüd jääb üle oodata, millal taimed end hästi tundma hakkavad ja täies ilus sirguvad. Maakodul on plaanis peagi aiast läbi astuda ning taimede arengut jäädvustada.

“Majaelanike rõõm tehtu üle oli siiras ja jäime ka ise väga rahule. Taimed vajavad mõistagi veel kasvamist, et tõeline ilu välja tuleks ja majarahvas saab nüüd tublisti kastmistööd juurde,” lisas Kadri Tramm. Töö tegi kõigile osalejatele küll palju heameelt, kuid Kadri Tramm ütles, et paraku pole jaksu, et igal aastal nii uhkelt ajakirja sünnipäeva tähistada.
Maakodu heategevusprojekt 2019

“Omalt poolt täname kõiki abilisi, kes tulid kokku 32 asutusest, et aidata nõu ja jõuga ning kõiki, kes materjalide ja korraldusliku poole pealt toetava abikäe ulatasid,” sõnas ta.

Kuidas tööd täpsemalt läksid, mida ja kuidas tehti, saab üksikasjalikult lugeda Maakodu juulinumbrist.