Väike-Maarjas SF Pandivere farmis toodetakse põrsaid, kes kasvatatakse üles Tartumaal, sealt jõuavad need Vasula lihatööstusesse.

Kogu lihatootmisahel alates emiste seemendamisest, põrsaste üleskasvatamisest kuni sigade tapmise, lihatoodete valmistamise ja müügini on Aare Kalsoni juhtida.

“Oleme erandlik firma. Mitte keegi teine ei tee seakasvatuses seemendusest müügini täies mahus kõiki tsükleid ise,” teatab Kalson.

Vene kriis sundis suunda muutma

Kõige hullemad ajad olid Kalsoni sõnul seakasvatuses siis, kui algas Vene kriis ja piir pandi kinni.

“Meil läksid sead algul Venemaale, aga kui Vene piir kinni läks, olime valiku ees, kas vahetada elukutset või hakata ise oma toodet väärindama,” meenutas Kalson. Algul olid nad tõesti šokis, aga nüüd tagantjärele vaadates oli selline seis isegi kasulik – see sundis tegutsema ja oma lihatööstust rajama.

Siis järgnesid seakatkuaastad, mis Kalsoni hinnangul ei olnud nende firmale nii rasked kui Vene piiri sulgemine.

“Oleme suutnud kõiki bio­ohu­tuse nõudeid täita ja see on aidanud katku eemale hoida. Vahepeal oli katk väga kriitiliselt meie lähedal ja ümber, olime kõige hullemas tsoonis.”

Algul avas seakasvatusfirma Vasulas oma väikese müügipunkti, kust hakkas värsket liha müüma. Paari aasta pärast jõuti juba oma lihatööstuse ehituseni, see avas uksed 2016. aastal. Laienema hakkas ka kaupluseosa. Nüüd on endine seafarm täielikult renoveeritud: ühes osas on tapamaja ja lihatööstus, teises osas avar müügisaal, kulinaariaosakond ja kohvik-restoran.

Meil on nii hea ja värske liha, et ka Tartust sõidetakse taksoga siia liha ostma.
Aare Kalson
“Viisime oma seakasvatuse Vasula keskusest kaugemale Vedule, et kõiki bioohutusnõudeid täita,” selgitab peremees.

Ehkki SF Pandivere OÜ-l on 700 hektarit maad ja varem toodeti teravilja, samuti valmistati sööt oma loomadele ise, on maad nüüdseks rendile antud ja sööta ostetakse sisse. Kalson selgitab, et bioohutusnõuete tõttu on ülioluline, et sead saaksid kuumutatud valmissööta tunnustatud tehastest.

Rotaksi poed Tartus ja maal

“Me ei ole maailmavallutajad, tegutseme Rotaksi kaubamärgi all ainult siin Tartu kandis, meil on siin oma koht ja oma maht,” teatab peremees. Ja loetleb: firmapood Vasulas, poed Tartu Lõunakeskuses, Annelinna Prismas ja Ahjal. Lisaks on ka turul omad müügikohad ja Vasulas poe kõrval kohvik-restoran.

Praegu töödeldakse kõik sead oma tööstuses. Sealt tulevad suitsuvorstid, singid, letiliha, hakkliha ja subproduktid. Müügil on ka kulinaariatooted: pikkpoisid, kotletid, pasteedid, rulaadid. Peale selle müüakse terve aasta ka talleliha ja valmistatakse lambast grillvorsti, kuna tütre firma kasvatab lambaid.

Lihapoest saab osta värsket kraami
“Meil on nii hea ja värske liha, et ka Tartust sõidetakse taksoga siia liha ostma,” teatab peremees. “Meil on valik suurem – tapamaja on siin kõrval ja kogu aeg tuleb tapamajast värsket liha peale. Toode on kõige värskem, mis siinkandis saada,” toob firmajuht esile oma äri eelised.

Tema peres on üles kasvanud neli last. Noorim tütar Aade-Maria käib veel koolis. Poeg Tanel on lihatööstuse tootmisjuht. Tütar Made-Britta Eensalu on lõpetanud maaülikooli veterinaaria erialal, täiendanud teadmisi Taanis ja rakendab nüüd uusimaid tehnilisi oskusi-teadmisi oma firma seafarmides.

KOMMENTAAR

MARIKA OESELG, MESi nõuandeteenistuse loomakasvatuskonsulent

Käivitab mitmesuguseid tegevusi

Aare Kalson on ettevõtja, kellel ideedest puudust ei ole. Tema tehtud otsused ja investeeringud on ennast alati õigustanud, ettevõtmised käivitatud ja eri tegevusi arendatakse ning täiustatakse. Paljud kaastöötajad on öelnud, et Aare on mees, kes ajab asju rahulikult ja peab sõna. Kindlasti ei tahaks jätta kiitmata sealiha kvaliteeti ja sellest valmistatud toodete ehedat maitset.

Juba lähitulevikus hakkab Rotaks koostööd tegema maaülikooli veterinaariateaduskonna tudengitega. “Tartumaa Kisla farmi poegimislaudas hakkavad tudengid praktiseerima ja kätt proovima,” räägib Aare Kalson plaanidest põllumajandusharidusse panustada.

Rahul on ta ka tootearendusega. Rotaksi lihapood on oma vorste-sinke esitlenud igal suuremal Tartumaa toiduüritusel, konkursil või laadal ning Rotaksi klassikaline täissuitsuvorst on pälvinud Tartumaa maitse auhinna.

Aare Kalson on rahul, et on seakasvatusega madalseisust üle saanud

KONKURSS

Ferdi Sannamees, "Külvaja", koopia

Valime 2019. aasta põllumehe

Maaleht ja Eesti Põllu­ma­jan­dus-Kaubanduskoda korraldavad juba 19. aastat konkurssi “Aasta põllumees”, millega tunnustatakse inimesi, tänu kellele jõuab meie lauale igapäevane kodumaine toit. Soovime esile tõsta uuendusmeelseid, keskkonnateadlikke ja edasipürgivaid põllumehi.

Tänavusele konkursile on maamajanduse organisatsioonid esitanud kümme väärikat kandidaati. Tutvustame nende tegemisi Maalehe veergudel, lõpliku valiku teeb žürii sügisel.

Aasta põllumehe konkursi võitja saab auhinnaks ajaloolise “Külvaja” pronkskuju vähendatud koopia. 1928. aastal võitis “Külvaja” kuju Theodor Pool parima Eesti talu eest Piistaojal. Koopia autor on skulptor Tiiu Kirsipuu.

Kuju üleandmisega soovivad Maaleht ja Põllu­ma­jandus-Kaubanduskoda rõhutada Eesti maaharimise ja põllumajanduse edendamise ajaloolist järjepidevust läbi sajandite.