Linnapea leiab, et Läti valitsuse vastuvõetud otsus on õige ning selle mõjul langevad tulud riigieelarvesse minimaalselt.

“Valka alkoholikauplustes on juulis külastajate arv vähenenud, aga mitte dramaatiliselt. Täpseid arve ei oska öelda, aga poepidajatega rääkides kuuleb, et eestlasi on nüüd vähem 10, vahest 15 või 20 protsenti,” sõnas Krauklis, lisades, et täpsemad kokkuvõtted juuli kohta pole veel valminud. “On eestlasi, kes kavatsevad lihtsalt augusti ära oodata ja sõidavad Lätti siis.”

Ta ütleb, et kui varem nägi Valkas palju eestlasi ja suhteliselt palju soomlasi, siis sel suvel võib alkoholipoodide juures märgata ka Norra ja Rootsi numbrimärkidega autosid.

“Reklaam on ajalehtede ja muu meedia vahendusel läinud kogu Skandinaaviasse. Sealse poliitika tulemusel sõidavad ostjad Saksamaale või Eestisse, aga nüüd üha rohkem ka Lätti, mis mõjub meie eelarvele soodsalt,” ütles Krauklis.

Ta usub, et tõenäoliselt taastub pärast 1. augustit eestlaste voog alkoholipoodidesse vanas mahus ning kui skandinaavlased samuti sõitmist jätkavad, laekub eelarvesse veelgi rohkem tulusid.

“Praegu näitab kogu protsess, et nii Läti kui ka Eesti võiksid aktsiisi langetamisest võita. Eestile on aktsiisi langetades olulised Soome ja ülejäänud Skandinaavia turistid. Meile on oluline, et osa voost jõuaks ka Lätti,” ütles Krauklis. “Mind ja kaupmehi häirib aga see, et tegu on vaid 1. märtsini kestva aktsiisilangetusega. Majanduses on pool aastat lühike aeg.”