The Kilkennyse solist Dave Cashin sirutab ette käsivarre, mille Käsmu sääsed esinemise ajal armutult ära on purenud. Punt on just lõpetanud metsalaval kontserdi, mis kogus nii palju publikut, et peakorraldaja Peep Veedla pidi paluma juba algul rahvast, et keset platsi piknikutekkidel istet ei võetaks.

“Siia pole kunagi nii palju inimesi tulnud, tallatakse veel keegi ära,” muretseb ta.
Rahva üks lemmikuid, The Kilkennys.
Hiljem ütleb Veedla, et tänavune Viru Folk oligi seetõttu eriline, et kui muidu hajub rahvas festivalialale laiali, siis seekord olid kõik platsid täis. Eriti pakkusid huvi Iirimaalt tulnud The Kilkennys, Ed Sheeraniga salvestades kuulsaks saanud Beoga ja metal-bänd Primordial, kes Veedla sõnul osutus “eriti metal’iks” ning paistis varasemalt viiulite ja trummide saatel iiri rivitantsu sammud sisse saanud publikut veidi üllatavat.
Beoga

Primordiali solist märgib ka ise enne viimast laulu, et nemadki ei teadnud, mida oodata, nii olid publikuga seisud võrdsed. Ega igal nende mängul rivistu servadesse linastes riietes kuulajad, toolid rihmaga seljas. Ning ka väikestele roosades riietes tüdrukutele meeldis metal-punt – nad veensid vanemaid veel natukeseks jääma ja trügisid lava ette tukka loopima.

Saavad liikuma küll

Iirimaa südamest Tipperaryst tulnud torupillimängija Shane McGrath arvas, et kui eestlased paistavad muidu veidi kinnised, siis kontsertide ajal kõik muutus, publik tegi häält ja tantsis mõnuga kaasa.

“Kõik esinejad tulid pärast ja ütlesid, et kutsuge meid tagasi,” rõõmustab Peep Veedla. Iirlased panid ka mõnuga Käsmu merevaadetest ja publikust oma sotsiaalmeediakontodele pilte üles.

Viru Folki on alati kiidetud seetõttu, et jagub ruumi jalutamiseks ja hingamiseks. Aastatega on harjunud seal käima publik, kes meeldib ka külarahvale – ollakse viisakad, prahti maha ei loobita ja sigadusi suurt ette ei tule. Peep Veedla arvamusel on festival leidnud endale just sellise publiku, kes Käsmu sobib, näitajaks juba seegi, et nende konkurendiks on arvamusfestival, mitte mitmesugused muusikaüritused.
Viru Folgi publikule meeldib Käsmu ja Käsmule publik. Vähesed muusikaüritused konkureerivad inimeste pärast arvamusfestivaliga.

Külarahvas juba ootab

Mari-Liis Vohli Käsmu külaseltsist rääkis, et nüüdseks on festivaliga harjutud ja kitsaskohad selgeks räägitud. Kui algusaastail oli segadust rohkem, siis nüüd oleks häiriv juba see, kui festivali ei toimuks.

“Eks meie ettevõtjad juba arvestavad sellega,” möönis Vohli. Ka aktiivsem osa külarahvast pakub kas telkimisplatse või on pannud üles oma müügileti ning külaselts saab korraldajatelt n-ö talumistasu.

Kuna kapteniküla on väike, siis on alati olnud teemaks, kuhu panna autod. Nii on Viru Folgi külastajatel üks kalleimaid parkimistasusid (10 eurot), kuid alternatiiv on parkida Võsul ja tulla sealt kohale tasuta folgibussiga.

Parkimistasud lähevad korralduseelarvesse, kuid näiteks kiriku juures parkijate raha otse kiriku tegevuse toetuseks.


Mis järgmiseks?

Trollid ja viikingid

Teiste seas jäid sel korral kuulajate hulgas silma kiltidega šotlased, kel polnud kahju iirlaste esinemisele kaasa elada. See pani nii mõnegi ootavalt küsima, et kas ehk peagi on Käsmus tulemas Šoti aasta, et maakuulajad juba platsis.

Ent ei, järgmise aasta saavad endale norrakad – tuleb trollide ja viikingite pidu. Peep Veedla ütleb, et mõtteid on juba mitmesuguseid ning uue Viru Folgi korraldamisega saabki tasapisi peale hakata.