Kristiine Puukool tegeleb istikute ja taimede paljundamise, kasvatamise ja müümisega. Kohapeal kasvatatakse seemnetest püsililli, aroonia, läikiva tuhkpuu, viirpuu, magesõstra, toompihlaka, hariliku ja ungari sireli taimi. Pistikutest sirguvad liguster ning palju erinevaid kontpuu, marjapõõsaste, ilupõõsaste ja viinapuude liike ja sorte.

Alates märtsi lõpust rõõmustab puukooli rahvas teid võõrasemade ja sarvkannikeste müügiga, aprillist lisanduvad maitsetaimed, marjapõõsad, õuna-,
pirni-, ploomi- ja kirsipuud, maasika- ja vaarikataimed, mustikaistikud, rododendronid, samas ka hekitaimed ning okaspuuistikud. Aktiivne suvelillede, püsilillede, roosiistikute, köögiviljataimede, ronitaimede jne müük lisandub maikuust.

Taimede maailmas on ka omad trendid ja moed, näiteks praegu on teistest popimad roosiistikud, aedhortensiad, naistenõgesed, metssalveid, lavendlid, päevakübarad, siilkübarad ja Davidi budleiad.

Müügiperiood algab märtsi lõpus ja kestab novembrini. Kolm talvekuud on puukool suletud, see aeg kulub uueks aiandushooajaks ettevalmistamiseks.

Silvia Parktal ja Anneli Kalbre Kristiine Puukoolist soovitavad sügisel aias ette võtta alljärgnevad tööd

Rooside sügisene lõikus tehakse püsivate jahedate ilmade saabudes. Kõigepealt tuleb ära lõigata haiged ja nõrgad oksad. Oktoobris eemaldatakse 1/3 nõrgematest võrsetest. Korjatakse kokku kõik mahavarisenud lehed ja õied ning põletatakse ära. Sügisväetis pannakse roosidele augustis-septembris.

Haiguste ennetamiseks pritsitakse roose raud- või vasksulfaadilahusega. Kasutamisnormid on tootja infolehel. Enne püsivate külmade saabumist on hea roosid 20 cm kõrguselt liiva, turba ja mulla seguga üles mullata. Püsivate külmade saabumisel katke roosid kuuseokstega või pakasekangaga. Võib panna ka väikese „katuse” vihma kaitseks, aga nii, et õhk läbi käib.

Okaspuud puhastatakse pruunidest ja kuivanud okastest ning need põletatakse. Seda selleks, et mädanevad okkad ei tekitaks seenhaigusi ja õhk puu okste vahel liiguks. Sügisel on viimane aeg anda okaspuudele sügisväetist. Kui vihma ei ole piisavalt sadanud, peaks okaspuid ka korralikult kastma, nii väheneb talvekahjustuste oht. Kui maapind ei ole veel külmunud, on hea panna varjutuskangaste jaoks tokid valmis, siis saab jaanuaris-veebruaris varjutust vajavatele taimedele varjutuskanga peale panna.

Püsililli ei ole soovitav lõigata otse maapinnalt, vaid kuni 5 cm kõrguselt. Püsililli on väga hea väetada kaaliumi-fosforirikka väetisega, et nad talvele paremini vastu peaksid ja järgmisel suvel meile silmarõõmu pakuksid. Madalad igihaljad püsililled võiks hilissügisel päikesepõletuse vältimiseks katta kuuseokstega.

Kõrrelisi sügisel üldjuhul ei lõigata. Nad on kaunistuseks aias ka talvel. Seda tehakse varakevadel.

Tulbisibulaid võib maha panna alates septembrist ja nii kaua kui labidas maasse läheb.

Maasikatel eemaldatakse haiged lehed ja kobestatakse maapinda. Vaarikatel lõigatakse vanad ja haiged varred ära, võimaluse korral võib neid puutuhaga tolmutada.

Sügis on sobiv aeg marjapõõsaste lõikuseks, põõsastealuse maa kaevamiseks ja väetamiseks. Samuti hekipõõsaste (näiteks läikiva tuhkpuu, aroonia, sireli), marjapõõsaste, maasikate, vaarikate, viljapuude ja elupuude istutamiseks.

Kristiine Puukool OÜ

Kännu 49a, Tallinn

www.kristiineaiakeskus.ee

tel 506 7799

Jaga
Kommentaarid