Eesti ei ole selles osas mingi erand ning IoT-lahendusi kasutavad muu hulgas teedehooldusfirmad, hulgikaubandusettevõtted, bussi- ja rendiautofirmad, automüüjad, turvafirmad, aga ka näiteks kutselised kalurid. IoT-seadmega ei ole võimalik mitte üksnes sõiduki asukohta ja liikumissuunda jälgida, vaid seda kasutatakse ka auto- ja bussijuhtide oskuste kontrollimiseks. Liiklusnõuete ja kiirusepiirangute jälgimine, mootoripöörded, kiirendused ja pidurdused, agressiivne või rahulik sõidustiil – kõike seda on võimalik GPS-süsteemiga täpselt mõõta.

Põllumajandust mõjutavad tegurid ja võimalused


Põllumajandus on läbi põimunud laiemalt ühiskonnas toimuvatest protsessidest, mida mõjutavad nii looduslikud, majanduslikud, sotsiaalsed kui ka poliitilised tegurid. Kõik algab kliimast ja mullast, kuid lõpeb poliitika ja tehnoloogiaga. Riigil on ainuüksi maksunduse ja tollireeglite reguleerimisega suur roll põllumajanduse protsesside suunamises. Selle kõige kõrval võib ka väga soodsatel riigipoolsetel tingimustel eri põllumajandusettevõtete tootlikkus kordades erineda, seda olenevalt sellest, kui suurel määral kasutatakse ära tööprotsesside automatiseerimise võimalusi ning rakendatakse inimkapitali asemel uusi tehnoloogiaid.

Targad inimesed ja targad põllumajandusmasinad


Viis või kümme aastat tagasi kalli ja kaugena tundunud tehnoloogia on nüüdseks juba märgatavalt odavam, inimlähedasem ja ka tunduvalt targem. Nii nagu inimesed, nii suhtlevad omavahel ka tehnoloogilised lahendused, mis sarnaselt inimesele ajas püsivalt arenevad. Tõeliselt „tark” tehnoloogia toimib koostöös teiste lahendustega, mitte eraldiseisvalt. Põllumajandustegevuse protsesside juhtimine, masinapargi ja masinate tegevuse reaalajas jälgimine, piirkondade määratlemine, haagiste jälgimine, varade kaitse, lisaseadmete tööaja ja kütusekulu mõõtmine on vaid mõned võimalused, kuidas tänapäeval põllumajanduses inimtööjõu asemel tehnoloogiat enda kasuks rakendada.

Ühe lüli seiskumine mõjutab kogu tööprotsessi ning ainuüksi kombaini punkri täitumisel võib suurel alal ilma „kompassita” opereerimine ja sobiva mahalaadimise võimaluse otsimine võtta tarbetult aega.
Männiku Agrofarmi traktor ja kaks kombaini vilja koristamas.

Raske hüpe nullist sajani


Uued võimalused põllumajanduses on pealtnäha keerulisest tehnikast olenemata loogilised ja inimlähedased ning nende rakendamisel tööprotsessides leiavad kasutegurid kiiresti tõestust. Teatud määral on iga põllumajandusega tegelev ettevõte praeguseks tehnoloogiliste võimalustega kaasa läinud ning avastanud, et tegu pole hirmkallite, kaugete ega võõraste, vaid vägagi pragmaatiliste lahendustega. Samas ei ole endiselt puudu ka nendest, kellele need võimalused ühel või teisel põhjusel võõraks on jäänud. Tööprotsesside ja -lahenduste püsivas muutuses on oluline mõista, et nullist sajani hüpata on väga raske. Tasa ja targu lahendustega kohanedes on ettetulevad probleemid väiksemad ja arusaadavamad. Numbriline pool räägib paraku selget keelt: mida edukam põllumees ja põllumajandusega tegelev ettevõte, seda rohkem uudseid lahendusi ta kasutab ning seda rohkem tähtsustab ta tööprotsesside ja kulude optimeerimisel analüüsi. Selle asemel, et küsida, kuidas teenida teatud suurt summat, on põllumajanduse segmendis paslik küsida hoopis, kuidas optimeerida oma kulusid nii, et selline summa üle jääks.

IoT-tehnoloogia viimane sõna põllumeestele


2000. aastal asutatud rahvusvaheline tarkvaraettevõte Fleet Complete on juhtiv masinaparkide, varade ja liikuva tööjõu haldamise IoT-lahenduste pakkuja, hallates ülemaailmselt üle 500 000 liikuva objekti ja üle 40 000 ettevõtte. Firma võtmepartnerid on mobiilsidepakkujad AT&T Ameerika Ühendriikides, Telus Kanadas, Telstra Austraalias ja T-Mobile Euroopas, aga ka näiteks juhtiv diiselmootorite tootja Cummins. Fleet Complete on oma sektoris maailmas kõige kiiremini kasvav ettevõte. Nende peamine arenduskeskus asub muuseas siinsamas Tartus.

Eestis keskendub Fleet Compete eelkõige masina- ja meeskonnahaldamise lahendustele ning autopargi ja töövoogude optimeerimisele, mis on aidanud loendamatu hulga klientide kulusid vähendada ning tulusid suurendada. Tootevalikus on sobilikke standardlahendusi kõikidele masinaparkidele ning soovi korral pakutakse ka erilahendusi. Iga kliendi teenuse tagalaks on tugev spetsialistidest koosnev meeskond, pidev arendustöö, kvaliteetne paigaldus ning kliendikesksus. Lai ampluaa pakub lahendusi põllumajandus-, logistika-, transpordi-, energia-, telekommunikatsiooni-, teenindus-, ehitus-, pääste-, järelevalve-, meelelahutus- ning finantsvaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele ja organisatsioonidele.

Iga kliendi äri on mitmes mõttes ainulaadne ning teraviljatalu ja loomakasvatustalu vajadused on erinevad. Stamplahenduste pakkumisega tänapäeval kaugele ei jõua ning Fleet Complete’i senised kogemused lubavad sobiva lahenduse välja töötada igale põllumajandusega tegelevale ettevõtjale, olgu tegu väikse talu või oluliselt suurema haardega ettevõttega.

Firma laialdased kogemused ootavad klientidega jagamist.

Männiku Agrofarmi juhiabi Anne Uibopuu:

„Fleet Complete’i lahendus on mugavalt kättesaadav nii arvutis kui ka äpina. Tänu sellele võimaldab see agronoomil, juhatajal ja muudel töötajatel kiiresti näha, millisel põllul keegi parajasti on. Lihtsamaks on muutunud põlluraamatu täitmine, sest ajas on võimalik tagasi vaadata. Näiteks saab vaadata, millisel põllul oli töötaja 2 või 30 päeva tagasi. Kokkuvõttes on Fleet Complete’i kasutamine muutnud meie töö palju ühtlasemaks ja logistilises mõttes mugavamaks.”

Fleet Complete Eesti OÜ
Lõõtsa 2B, 11415 Tallinn
+372 682 9500
fleetcomplete.ee
eesti@fleetcomplete.eu
facebook.com/FleetCompleteEesti

Jaga
Kommentaarid