Lihtsüsivesikud

Need on enamasti rafineeritud tooted, nagu valge jahu, valge suhkur ja valge riis.

Rafineeritud toit on selline, milles algne toitaineterikas tooraine on liigselt „puhastatud”, valgendatud ja kuumutatud. Näiteks jahu tootmise käigus eemaldatakse tervislikud kiud ja õlid, sest need muudavad jahu pruunikaks ja kiiremini riknevaks. Seega kõige tervislikum osa eemaldatakse. Järele jääb lõhnatu ja toitainetevaene kaua säiliv mass ehk endosperm, puhas tärklis. Sellised süsivesikud lõhustuvad kiiresti ja lähevad vereringesse, tõstes veresuhkru taset. Kõik süsivesikud, mida meie kehal enam vaja ei lähe, talletatakse maksas rasvana.
Süsivesikuid on aga kehal väga vaja ja tarbida tuleks liitsüsivesikuid ehk aeglasi ja „häid” süsivesikuid, mida leidub näiteks täisteratoodetes ja köögiviljades.

Rafineeritud valge suhkur ja tema sugulane maisisiirup

Maisisiirup ehk glükoosi-fruktoosisiirup on toiduainetetööstuses tuntud suhkru odava asendajana. Sellised kontsentreeritud suhkrud imenduvad organismi väga kiiresti ja tõstavad järsult veresuhkru taset.

Enamik inimesi kipub tarbima suhkrut liiga palju, sest süüakse ohtralt maiustusi, kooke-küpsiseid ja teisi suhkrurikkaid toite ning juuakse karastus- ja mahlajooke.

Loomulikke suhkruid, mida leidub töötlemata toiduainetes, näiteks puu- ja aedviljades, ei pea kartma. Vähendada tuleks ennekõike selliste toitude söömist, mis sisaldavad lisatud suhkrut: seda lisatakse tänapäeval peaaegu kõikidesse valmistoitudesse, ka sellistesse, mille puhul ei oskaks seda kahtlustadagi – kastmetesse, leibadesse, konservidesse, mahladesse jne. Eelistada tuleks naturaalseid suhkruid, nagu mesi, melass ja vahtrasiirup, aga ka nende tarbimist tuleks piirata. Lisatavast suhkrust saadava energia osatähtsus ei tohiks ületada 10% päevasest toiduenergiast.

Kofeiin

See aine soodustab ärevust ja stressi, tõstab insuliini taset, koormab maksa ja segab detoksifikatsiooni, sest maks käsitleb kofeiini nagu toksiini. Kofeiin takistab mineraalainete (näiteks raud, kaltsium, tsink) ja vesilahustuvate vitamiinide imendumist organismis.
Olenevalt kehakaalust on täiskasvanud inimese kofeiini tarbimise ülemine piir kuni 300 mg päevas. Ühes 200 ml tassis kohvis on ligi 100 mg kofeiini ja ühes 200 ml mustas tees on 40 mg kofeiini. Energiajoogi 250 ml purgis on ligi 80 mg kofeiini. Šokolaadis (100 g) on umbes 40 mg kofeiini.

Alkohol ja tubakas

Maksa kõige suurem vaenlane on alkohol. See lagundatakse maksarakkudes alkoholi lõhustavate ensüümide abiga. Tekib aldehüüd, mis kahjustab maksa rakke. Suure alkoholihulga korral osa maksarakke hävib ega taastu. Alkoholismi algstaadiumis maksa alkoholi lammutamise funktsioon paraneb ja jääb mulje, et inimene „kannab hästi”. Hiljem ei suuda maks aga enam oma ülesandeid täita ja juba väikesed alkoholiannused tekitavad mürgitusseisundi.

Naistele mõjub alkohol tunduvalt halvemini kui meestele. Mehed ei tohiks juua rohkem kui neli drinki päevas. Naised aga mitte rohkem kui kaks drinki päevas. Üks drink on pool viinapitsi (20–25 ml), pool kannu õlut (280 ml) või üks klaas veini (120 ml). Et vältida alkoholist kahjustunud maksa, tuleks igasse nädalasse jätta vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva või veel parem – loobuda alkoholist jäädavalt.

Ka nii aktiivne kui ka passiivne suitsetamine kahjustavad mitte ainult kurku ja kopse, vaid ka südame-veresoonkonda ning teisi organeid, sealhulgas maksa.

Liigne soola tarbimine

Sool ehk keedusool või lauasool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Liigne sool tõstab vererõhku, soodustab põletikke ja suurendab südamehaiguste riski. Soola peetakse ka üheks rasvmaksa soodustajaks. Soovituslik kogus on 1 tl ehk 2300 mg soola päevas.

Veel maksa kahjustajaid

Liigne ravimite tarbimine

Liigne raualisandite tarbimine

Liigne A-vitamiini tarbimine

Keemilised lisaained toidus ja meie ümber

Toiduainete talumatus

Soole suurenenud läbilaskvus

Väga ekstreemsed ja karmid dieedid

Ebameeldivad emotsioonid, näiteks viha

Eakate festival

10. oktoobril 2019 toimub Tallinna lauluväljakul eakate festival, kus leidub palju põnevat ja avastamisväärset. Toimuvad arutelud ning esinevad Uku Suviste, Toomas Anni ja Pille Pürg. Loe lähemalt artiklist "Neljapäeval tuleb Tallinna lauluväljakul arutelude ja kontsertidega eakate festival".