Haigekassa tellitud uuringule oodatakse eelkõige neid, kel vanus alates 35. eluaastast, kes pole juba aastaid käinud hambaarsti juures, on seda võib-olla ka rahapuudusel edasi lükanud. Uuringut alustati eelmise aasta detsembris ja see kestab tänavu maikuu lõpuni, nii et huvilistel tasub kiirustada.

Projekti veab Eesti Hambaarstide Liit ja Tartu Ülikooli hambaarstiteaduse instituut, peale suurlinnade teevad tasuta uuringuid ka mõned Haapsalu, Mustla, Kuressaare, Kärdla tohtrid, ühinema oodatakse Lõuna-Eestit, Viljandit, Raplat, Jõgevat.

SÕNA SEKKA

Väga tahaks loota, et sellise suuõõne tasuta läbivaatusega jõuab nii mõnigi seni hambatohtrit eiranud inimene oma hammaste ravimiseni. Mitte nii, nagu on tavaliselt, et tasuta teenuse napsavad ikka teadlikumad, kes oskavad igast asjast endale kasu lõigata.

Samas on selge, et Eesti rahva suutervis pole kiita, pea pooled meist ei käi hambatohtri juures. Hiljuti tehtud lasteuuring näitas, et paljudel 6aastastel on suus juba hambaauke. 12aastaste seas oli tervete hammastega lapsi vaid 32%.

Kena, kui sellised uuringud viiksid ka tulemusteni – näiteks taastame koolilaste kohustusliku hambaravi, suurendame tasuta teenuseid. Või anname inimestele võimaluse suunata oma teise pensionisamba raha hambarahaks. Ja seda tulumaksuvabalt.