Piimhappebakteri ME-3 avastasid Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel 1995. aastal. Helluse kaubamärgi all on piimatootja Tere koostöös TÜ teadlastega loonud terve hulga ME-3 sisaldavaid tooteid. Kasuliku bakteriga toidulisandeid võib leida apteekidest USA-s, Austraalias, Prantsusmaal, Eestis ja mujalgi.

Tartu Ülikooli mikrobioloogid ja inimese biokeemikud on aga jätkanud uurimistööga, et välja selgitada, millistes toitudes võiks kasulik bakter veel toimida. Uurimise käigus jõuti šokolaadini.

„Šokolaadi koostise loomisel on arvestatud, et pikaajalisel ja mõõdukal tarbimisel oleks selle mõju tervisele hea ja see aitaks vähendada tervisriske,“ kommenteeris Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer, lisades, et ME-3 sisaldava šokolaadi söömine eeldab siiski tervislikku eluviisi ja piisavat füüsilist koormust.

Esimene katse ME-3-šokolaadi toota tehti eelmise aasta lõpus, kui koostöös Chocolalaga nägi rahvusülikooli sajanda aastapäeva puhul ilmavalgust suveniirtoode.

Chocolala asutaja Kristi Lehtise sõnul sõltub toiduainetööstus väga palju inimeste eelistustest. Uuendusmeelne tootja peab arvestama, et tarbija soovib kogu aeg järjest tervislikumat ja kvaliteetsemat šokolaadi.

„Oleme õnnelikud, et koostöös Tartu Ülikooli ja tippteadlastega saame pakkuda tarbijale parimat,“ lisas Lehtis.

Piimhappebakter ME-3 on maailmas ainus bakter, millel on patenditud kaks kasulikku toimet: antimikroobne ja antioksüdantne. Eestis ja välisriikides tehtud teadusuuringutega on tõestatud, et ME-3 bakter

  • hoiab ja rikastab soolestiku mikrobiootat, suurendades kasulike bakterite hulka;
  • tõhustab seedimist;
  • hävitab seedetraktis kahjulikke baktereid;
  • kaitseb soolenakkuste tekitajate eest;
  • normaliseerib seedetrakti mikrobiaalset tasakaalu antibiootikumiravi ajal ja järel;
  • vähendab oksüdatiivset stressi kogu organismis;
  • langetab veres kolesteroolitaset ja kaitseb veresoonte lubjastumise vastu;
  • toetab atoopilise dermatiidi ravi, surudes põletikku alla.

Huvilised leiavad ME-3 piimhappebakteriga šokolaadi Chocolala kauplusest Tallinna vanalinnas ja veebipoest