Saarel kehtib reegel: kes sees, see sees. “Kedagi väljast juurde ei taha ja kes tahab välja minna, see tagasi ei saa,” lisas Sarapuu.

Erandit ei tehta ka kohalikele elanikele, kes on jäänud enne eriolukorra väljakuulutamist mandrile või sõitnud pärast seda saarelt ära ning soovib tagasi koju saada.

Saarele on jäänud ka suvevormsilasi, kes tulid juba enne eriolukorra väljakuulutamist ja ongi nüüd vabatahtlikus vangistuses, mis peaks keset merd olema üks tõhusamaid meetodeid viiruse vältimiseks.

Saar on lukus, vaatame välja läbi lukuaugu. Sotsiaaltöötaja Meeme Veisson

Toiduainete varustamisega on saarel seni kõik hästi. Kaup pannakse Rohuküla sadamas praamile ja Svibys tõstetakse kraam maha.

“Kõik on varustatud, inimestel on võimalus kaup saarel koju tellida, ei pea ise poodi tulema,” selgitas vallavanem. “Kojuvedu toimib, samamoodi saab tellida kaupluse kaudu ravimeid, ka post käib.” Posti veab laiali saare oma postiljon.

Selleks, et vormsilastel igav ei hakkaks, saavad kõik raamatukogust teoseid laenutada, aga seda ette helistades.

“Lasteaed on osalise ajaga lahti,” sõnas Sarapuu. Eile oli seal üks laps. “Kui vanematel on vajadus, siis seda teenust saab.”

Vormsi on nii edumeelne saar, et seal oma kiirabibrigaad ning vajadusel ei peagi mandriarstid kohale tulema. Kui keegi peaks tõsiselt haigestuma, siis saab patsiendi üle vee viia praamiga või politsei- ja piirivalveameti kaatriga.

Neli hooldusabi vajajat


“Suurepärane, hea rahulik,” kirjeldas praegust saareelu valla sotsiaaltöötaja Meeme Veisson. “Saar on lukus, vaatame välja läbi lukuaugu.”

Abivajajate aitamine on Vormsil hästi korraldatud ja keegi hätta ei jää. Pühapäeval oli kriisikoosolek, pandi kirja kõik inimesed, kes vajavad hooldamist ja ka need, kes elavad üksi ja võivad vajada abistamist.

“Hooldatavaid on meil neli, toimetulekusaajaid üks,” tõi Veisson välja.Kõik kokku, kes ühel või teisel põhjusel võivad vajada vallalt transpordi- või muud abi, on 15 inimest. Osa neist saavad ka ise poes käidud, kuigi kaks korda nädalas mandrilt kaubatoomise järel või ka tihedamini saab kauba koju tellida.

Vallamajas on olemas arstiabipunkt, kuhu saab ette teatades kohale minna.

Vormsilastest on Veissoni sõnul kolm inimest tööl Haapsalus. “Nad saavad hakkama, pered on neil siin,” sõnas ta. “Mul endal on naine Tallinnas tööl.”

“Meil on kuurort võrreldes teistega,” lausus Veisson lõpetuseks naerdes.