Koolid ja lasteaiad Rheinland-Pfalzi liidumaal on tänasest suletud, koolid korraldavad igaüks omamoodi distantsõpet. Autoliiklus oli juba laupäeval tavalisest mitu korda vaiksem, jalakäijaidki hõredalt. Enamasti on just laupäev see päev, kui kõik suunduvad ostlema – Luksemburgist sõidetakse Trieri ja vastupidi, aga reedest alates oli piiridel pisteline kontroll ning värske info kohaselt pääseb nüüdsest Luksemburgi tööle vaid tõendiga. Piiritagustele meditsiinitöötajaile pakutakse näiteks võimalust terve perega hotelli kolida.

Kõik kauplused on lahti, esialgu veel ka söögikohad ja õlletoad, aga inimesi paistab neis palju vähem. Toidupoodide riiulid olid esmaspäeva hommikul tavalisest hõredamad, aga kaugeltki mitte tühjad. Järjekorrad on lühikesed või olematud. Keegi ei kanna maske ega kindaid.

Kauplusefiliaalid näevad küll hetkel välja nagu röövritsikaparv oleks üle käinud

Päris või täitsa otsas on igasugune pehme paber, DM-Drogeriemarkti kauplusefiliaalid näevad küll hetkel välja nagu röövritsikaparv oleks üle käinud – laupäeva hommikul oli pilt veel täitsa okei. Sõber vahendas, et laupäeva pärastlõunal olla pehme paberi pärast rüselus tekkinud, sest üks kodanik ei olnud nõus piiranguga, et igaüks saab ühe paki seda ja teist. Lõpuks loopinud terve korvitäie paberit vihaselt laiali ning marssinud minema.

Kohalik toidukuller Lieferando teatas laupäeval, et toimib ainult kontaktivaba kohaletoimetamine ja online-maksed.

Paula (28) Berliin, Saksamaa

Saabusin Eestist Berliini eile ja õhkkond tundus kuidagi palju helgem. Viimased päevad Eestis oli maailmalõpu tunne, kuid Berliinis, kus 17 kraadi sooja ja päike, oli kohe positiivsem tunne.

Autoga läbisõidul tundus esmapilgul kõik täiesti tavaline. Välikohvikud rahvast täis. Samas kodu juures märkasime, et pooled restoranid on suletud.

Olin ausalt öeldes üllatunud, et linnapildis elu nägin, kuna sõprade-tuttavate sõnul jäi mulje, et kõik on kodus. Teisalt õhtul oli näha rahulikkust ja vaikust linnaosas, kus tavaliselt elu keeb.

Kristine (39) Bordeaux piirkond, Prantsusmaa

Ma pole mitu päeva poes käinud, kuid mees ütles, et poed on vaiksed ja riiulid on üsna hõredad. Maskides inimesi näeb samuti, kuid vähe. Lahtist värsket toidukraami eriti pole.

E-koolis suheldes on inimesed rahulikud, paanikat pole, kuid samas on näha ettevaatlikkust. Bordeaux’s ja mujal Prantsusmaal oli pühapäeval veel väga palju inimesi parkides ja tänavatel, kuna õues on ilus ilm. Seetõttu karmistati tänasest alates ka reegeleid ja ilma mõjuva põhjuseta väljas viibida ei tohi. Trahv võib ulatuda kuni 135 euroni.

President Macroni sõnul valitseb sõjaolukord ja kohalik leht kirjutas, et kasutusele on võetud Euroopa karmimad meetmed. Välja minnes peab kaasas olema tõend, mis põhjusel väljas viibid ja kaasa tuleb võtta ka elukohatõend või viimase kolme kuu elektri või veearve vms. Koeraga võib jalutada ja sporti teha, kuid peab hoidma pikivahet.

Bleiz (28) Milaano elanik, asub praegu Itaalias Turinis

Kolisin vanematekoju kohe, kui esimesed viirusejuhtumid Itaalias võimust võtsid. Elu on viiruse tulekust saadik väga palju muutunud, võiksin lausa öelda, et see on ulmefilmide sarnane.

Inimesed peavad istuma kodudes ja välja ei tohi minna, välja arvatud siis, kui neil on vaja täita oma esmaseid vajadusi nagu näiteks söögi hankimine või lemmiku jalutamine.

Peaaegu kõik poed on suletud, mõned supermarketid, pangad ja tubakapoed on siiski lahti. Baarid, pubid ja muud rahvarohked kohad on suletud ja tegelikult on lubamatu korraldada igasuguseid kogunemisi nii sees kui ka väljas.

Kui peaksid minema välja, siis pead arvestama, et tuleb hoida distantsi teiste inimestega vähemalt ühe meetri ulatuses. Samuti peab sul olema välja minnes trükitud paber, kus on kirjas põhjus, miks väljas viibid; kui seda pole, on õigus sind trahvida.

Elementaarsed asjad nagu ravimid ja toit on täiesti garanteeritud ja kõigile olemas ning riik teeb kõik selleks, et kaitsta riskirühmi ning vanemaid inimesi.

Ma arvan, et inimesed pole hirmul, arvestades, et olukord on kestnud juba kuu aega. Samas maski kannavad meil väljas olles kõik ja see on ka soovituslik.

Selleks, et hoida inimlikku lähedust me kõik skype’ime, lisaks on meil välja kujunenud armas muusikaline flash-mob iga õhtu kell 18, mil kõik inimesed kodudes üle terve Itaalia mängivad muusikat või Itaalia hümni – me võitleme kaose vastu kunsti ja iluga! (Flash-mob’iks kutsutakse inglise keeles seda, kui grupp inimesi hakkab spontaanselt avalikus kohas esinema – toim.)

Katja (32) Murmansk, Venemaa

Venemaal osa naeravad, osa võtavad tõsiselt. Umbes pooleks on inimesi, mingeid reegleid ei jälgita, kuid samas toitu ostetakse küll rohkem. Poodides kohe hinnad ka tõusid muidugi.

Maske keegi ei kanna. Peterburgis sõbranna ütles, et alguses ka ei uskunud, et midagi tõsist on, kuid nüüd tundub, et asi on tõsine. Samas on infosulg Peterburis suur ja inimestele eriti infot ei jagata, millised on koroonaviiruse sümptomid jne.