LUGEJA KÜSIB: kas poest ostetud puu- ja juurvilju tuleks koroonaviiruse tõttu seebiga pesta?

"Kas poest ostetud lahtisi puu- ja juurvilju peaks koroonaviiruse leviku ajal pesema lisaks veele ka seebi või nõudepesuvahendiga? Mitmed arstid Eestist ja välismaalt on seebiga pesemist soovitanud. Kas seebiga pestud puuviljade söömine aga tervisele kahjulik pole," küsib Maalehe lugeja.
Veterinaar- ja toiduamet vastab küsimusele:
Nii nagu kõigi marjade, köögi- ja puuviljade puhul tuleb esmalt neid korralikult veega pesta. Seebi või nõudepesuvahendiga puuviljade pesemist ei soovita. Seep on mõeldud ikka ihu või käte pesuks ning nõudepesuvahend määrdunud nõude puhastamiseks. Toidu ohutuse tagamiseks tuleks alati, st ka eriolukorra väliselt lähtuda „Toiduohutuse viiest võtmest“.
COVID-19 on nakkushaigus, mis levib inimeselt inimesele piisknakkuse kaudu, peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige palavik, köha ja hingamisraskuseid. Haiguse tekitaja SARS-CoV-2 viirus võib levida ka haigestunu isiku poolt saastatud pindade ja esemete kaudu. Viirus püsib saastunud pindadel kuni 72 tundi. Seega on oluline ennetavate tegevustega saastumist vältida, vajadusel võimalikus kokkupuutes olnud pindu puhastada ja desinfitseerida.
Teaduslike andmete järgi inimesed koroonaviirusega toidu kaudu ei nakatu, seega on ebatõenäoline, et viirus COVID-19 levib toiduga. Koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) jälgib tähelepanelikult COVID-19 puhangutega seotut riikides üle maailma. Käesolevaks hetkeks ei ole olemas mingeid tõendeid selle kohta, et toit on selle viiruse allikaks või selle kandjaks.