Saa tuttavaks, siin asub Eesti räimekuningriik. Just Pärnumaalt tuleb igal aastal põhiline osa meie rannapüügi räimest. Kutselisena siin kala püüda polegi nii lihtne. Rannakalureid kimbutavad liikuvad liivad. Olenevalt tuule suunast on ühel aastal liiva rohkem ühes, järgmisel aastal teises kaldas. Nii on sadamatest väljasõit üks paras peavalu.

Räimepüük

Aga hakkama saadakse. Igal aastal peetakse juuli alguses siinkandis Kihnu Mere Pidu ja varakevadel Räimewesti. Kohalikku kala saab kindlasti maitsta ka teistel rahvaüritustel, kus kalurid agarasti toimetavad. Traditsioonilised Pärnumaa hitid on vimmaäkis, soolaräim, kuivatatud räim ja aina enam populaarsust koguv räimeburks.

  • 635 km rannajoont: mandriosa 448, saared 187
  • Olulisemad sadamad: Lindi, Võiste, Pärnu Japsi kai
  • Enimpüütud kalad (2018): räim (u 6700 t), ahven (u 595 t), meritint (u 280 t), vimb (u 74 t), koha (u 64 t)

Pärnumaal ühendab kutselisi rannakalureid MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu.

Läänemaa püügipiirkond

Kevaditi veab läänlane lainevagude vahelt räime välja nagu saare ametivendki kastmõrraga ja mõrrad ning nakkevõrgud on siin sama polulaarsed kui suts avamere pool. Kalagi niisama hea! Siinseid lemmikkalaroogi uhhaad, suitsuahvenat ja -lesta pakutakse kindlasti kalurite päeval Virtsus. Kui veab, siis ka siiaäkist. Aga see pole kõik, ärakäimist tasuvad ka Nõva lestafest või Dirhami Kala Vest, kus toimuvad õpitoad ja laat koos kalakohvikutega. Läänemaalt jõuab toidulauale ahvenat pea sama palju kui räime. Foto: Kalanduse teabekeskus

Õppimata siin ei saa, sest Lääne kalanduspiirkonnas tuleb arvestada mitmete looduskaitsealadega, kus kehtivad oma reeglid.

  • 415 km rannajoont
  • Olulisemad sadamad: Virtsu, Puise, Dirhami ja Topu
  • Enimpüütud kalad (2018): räim (192 tonni), ahven (174 tonni), nurg (26 tonni), haug (22 tonni), vimb (29 tonni)

Piirkonna kalandust veab MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts.

Loe ka Saarema ja Hiiumaa ning Peipsi ja Võrtsjärve püügipiirkondade kohta.

Vajuta alloleval lingil ja esita aasta kalandustegu — kõikide esitajate vahel läheb loosi kaks spinningukomplekti.

Jaga
Kommentaarid