„Võrreldes eelmise aasta esimese kvartali juhtumeid selle aasta omadega võib öelda, et mingit vähenemist metsloomadele otsasõitude osas näha pole. Keskmine kahjusumma on tegelikult isegi tõusnud,“ märkis Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt.

„Võime eeldada, et keskeltläbi toimub Eestis aasta jooksul isegi kuni 10 000 metsloomadele otsasõitu.“

Kokkupõrge sõiduki ja looma vahel on enamasti kaskokindlustuse juhtum, mida registreeritakse Eestis umbes 4000. korral. Kahjuks omavad kaskot alla poolte sõidukitest, mis tähendab, et tegelikult on selliseid õnnetusi hinnanguliselt ligi kaks korda rohkem kui registreerimisele jõuab.

Kivirüüt lisas, et selle aasta esimeses kvartalis on Salvas registreeritud ulukitele otsasõitude kogukahju üle 100 000 euro. Keskmiseks kahjusummaks kujuneb üle 2000 euro, mis veel aasta tagasi oli 1800 euro juures.

“Ulukitega seotud kahjusummade pidev tõus on juba ammu paratamatu, sest lihtsalt meie teedel liikuvad sõidukid ise muutuvad üha kallimaks ja nende remont keerukamaks,“ nentis Kivirüüt.

Vaata Maanteeameti videot "Metsaloomad teel - kuidas käituda?"

Suuremale metsloomale, kitsele või põdrale, otsasõidu keskmine kahjusumma on pigem 3000 eurot, aga pole erakordne, et kokkupõrke tagajärjel tuleb terve sõiduk maha kanda ning siis ulatuvad numbrid juba 20 000 euro juurde. On olnud ka ekstreemsemaid juhtumeid, kus metslooma tõttu on teelt välja sõitnud veok koos kaubaga, mille koguväärtus ligineb 50 000 euroni.

„Kurioossel kombel oli kõige hiljutisem suurem kahju Salvas seotud hoopis teele pääsenud lehmaga. Seal kujunes kahju suuruseks üle 8000 euro,“ lausus Kivirüüt.

„Siinkohal on oluline ka meelde tuletada, et kohustuslik liikluskindlustus ei hüvita teele jooksnud metslooma poolt tekitatud kahjusid. Selliste juhtumite vastu tuleks sõlmida kaskokindlustus.“

Mais on taas alanud metsloomade aktiivsem liikumine ning väikeulukite kõrval astub teedele just eriti põtru ja kitsi. Maanteeamet on loomadele tähelepanu juhtimiseks algatanud hiljuti ka kampaania „Mõnikord on parim suhe kaugsuhe“, mille kodulehelt leiab näiteks andmeid, millisel ajal tuleks teatud loomade osas eriti tähelepanelik olla ning õpetusi, kuidas kokkupõrkeriski metsloomadega vähendada.

Kõige kindlam viis loomale otsasõidu vältimiseks on jälgida liiklusmärke, olla eriti tähelepanelik hommikutundidel ja pimedal ajal, hoida piisavat pikivahet ning mitte kiirustada metsavahelistel teedel.

Hukkunud või vigastatud suurulukist tuleb teavitada Keskkonnainspektsiooni numbril 1313, avariist väiksema loomaga aga maanteeinfokeskust numbril 1510. Juhtunust tuleks võimalikult kiiresti teavitada ka kindlustusandjat.