Kokk kinnitas, et jutt, nagu tahaks keskkonnaministeerium kehtivat arengukava pikendada, ei vasta tõele. „See on üks võimalikke variante, kuidas edasi minna,” lausus ta.

Metsandusnõukogu ettepanekud jõuavad ministri sõnul kindlasti ka koalitsiooninõukokku ja sealt valitsusse, kus otsustatakse, kuidas uue arengukava koostamiseni jätkatakse.

„Ka ilma kehtiva arengukavata on mets kaitstud, selleks on erinevad seadused: metsaseadus, looduskaitseseadus, planeerimisseadus ja muinsuskaitseseadus,” toonitas Kokk.

Ta märkis, et arengukava 2030 koostamise juhtkogu on pikendamise võimalust toetanud, ühtlasi on juhtkogus ka neid, kes on teisel arvamusel.

Keskkonnamõjud hindamata


Põhjuseks, miks metsanduse arengukava õigeks ajaks valmis ei saa, nimetas minister keskkonnamõjude hindaja puudumist.

„Praeguseks on meil keskkonnamõjude hindaja leidmine neljal korral luhtunud ja oleme lähipäevil välja kuulutamas järgmist keskkonnamõjude hindaja leidmise vooru,” lausus Kokk. Hange tuleb seekord rahvusvaheline, nii et pakkujaid võib tulla ka piiri tagant.

„Keskkonnamõjude hindajate katusorganisatsioon on öelnud, et metsateema on väga sensitiivne, hindajale toob see kindlasti kaasa masspäringute hulga; huvigruppide surve on suur ning tööd on ka palju – riigis on käimas üle 60 üldplaneeringu, mis kõik nõuavad keskkonnamõjude strateegilist hindamist ja töökoormus hindajatel on suur,” lausus Kokk selgituseks, miks hindaja leidmine on seni lausa neljal korral luhtunud.

MAK 2020 täitis eesmärke


Praegu kehtiv arengukava on ministri sõnul kulgenud vastavalt oma põhieesmärkidele.

„Puitu kasutati, kuid selle kasutus ei ületanud juurdekasvu ei lühi ega pikas perspektiivis; metsauuendustöid on tehtud – istutatud on üle 56% aladele ja uuendustöid tehtud üle 60% aladest,” selgitas Kokk.

Range kaitse all on tema sõnul isegi rohkem metsi kui oli eesmärgiks seatud, kokku 14% metsamaast.

„Lisaks on muudetud kaitsealade tsoneeringut ja range kaitse alla on võetud 75 000 hektarit metsamaad,” märkis ta.

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Kristel Järve sõnul saab uue kümnendi arengukava valmis järgmisel aastal, siis hinnatakse ka selle võimalikke mõjusid keskkonnale. Uue arengukava kinnitab riigikogu.