Vahesalu sõnul on akutehnoloogia tulek metsadesse paratamatu, sest professionaalsed tööriistad peavad olema järjest ergonoomilisemad, kuid samas võimsamad ning mõlemaid nõudeid aitabki täita uus kerge tehnoloogia. “Mõnes mõttes peab hea metsatööriist tegema kahte veidi vastandlikku asja: see peab olema võimalikult kerge, et selle kasutajat mitte väsitada, kuid samal ajal olema ka nii hea jõudlusega, et professionaalne metsamees jõuaks ära teha võimalikult palju tööd,” lisab ta.

Kuus eelist bensiinimootoriga tööriistade ees
Akutehnoloogial on bensiinimootoriga tööriistade ees kuus eelist. Esiteks, neil on oluliselt madalam vibratsioon, mistõttu need ei kurna pika kasutamise käigus metsameeste käsi. Teiseks, neid on oluliselt lihtsam käivitada – piisab lihtsalt nupule vajutamisest, samas kui kahetaktiline bensiinimootor võib olla kapriisne. “Kolmandaks, need on erakordselt vaiksed, mistõttu ei ole isegi otsest vajadust kõrvakaitsmete kandmiseks – võimalik on kuulata isegi linnulaulu. Paljud metsamehed on öelnud, et nad on metsatöö tegemise ajal isegi loomi kohanud,” imestab Vahesalu.

“Bensiinimootoriga töötama harjunud metsamehed imestavad pärast akutööriistade kasutamist selle üle, et pärast tööpäeva ei lõhna riided ja juuksed enam heitgaaside järele ning ka töö ajal saab puhast õhku hingata, ei pea bensiinivingu pelgama,” lisab Vahesalu.
Viienda eelisena toob Vahesalu välja seadmete kergema kaalu isegi koos akuga, mis koormab vähem keha ja laseb pikemaid tööpäevi teha.
“Väga oluline on see, et pikas perspektiivis on akutehnoloogia kasutamine bensiinist odavam. Husqvarna professionaalsetele akudele on garanteeritud 1500 laadimistsüklit ehk piltlikult öeldes garanteerime igapäevase kasutamise orienteeruvalt 5 aastaks. Pikas plaanis tasub see kindlasti rohkem ära kui regulaarne bensiini ostmine,” lisab ta.

Millised akul töötavad metsatööriistad on juba olemas?
Akutoitel metsatööriistadest on hetkel olemas noorendike hoolduseks mõeldud võsalõikur, mida on arendatud lausa kaks erinevat mudelit. “Samas on see metsameeste seas täna isegi populaarsem toode kui saag, sest viimaste aastate jooksul on istutatud uut metsa, mis vajab nüüd hooldust,” räägib Vahesalu.

Tema sõnul võib võsalõikuriga ühe laadimiskorra järel seljakott-akuga töötada koguni terve päeva. “Võsalõikuriga on võimalik töötada sisuliselt terve päeva ilma, et aku tühjaks saaks. Seda juhul, kui üks tööpäev kestab 8 tundi, millest sisulist masinaga tööd tehakse ca 4 tundi. Loomulikult mõjutab aku kestvust ka see, mida lõigata – kas peenikesi või jämedaid puid, saart või tamme, leppa või haaba,” lisab ta.

Kuna akutehnoloogia on jätkuvalt pidevas arengus, siis ei ole veel täna loodud sobiva võimsusega akutoitel töötavat kettsaagi. “Täna ei ole veel võimekust, et akud suudaksid piisavalt kaua kesta, et käivitada suuremaid professionaalseid kettsaage. Võimsamate masinate puhul nõuaks aku kasutamine nende sagedasemat laadimist ja vahetamist – mida võimsam on masin, seda suuremat akupanka see nõuab. Selles osas on akutehnoloogial veel arenemisruumi!” räägib Vahesalu.
Samas on Vahesalu kindel, et akutehnoloogia on metsanduse tulevik. “Akutehnoloogia teeb kahtlemata võidukäiku. Sellel on lihtsalt niivõrd palju eeliseid bensiinimootoriga tööriistade ees. Hetkel arendatakse akutehnoloogiat üha tõhusamaks. Võib olla kindel, et tulevikus on olemas igale metsatööriistale ka akutoitel töötav parem alternatiiv,” räägib Vahesalu.