Valgustusraie on üks kõige olulisem metsakasvatuslik võte, millega määratakse ära metsa lõplik liigiline koosseis ning hilissügis on selle teostamiseks sobiv aeg. „Sügisel on seda tööd mugav teha, sest raagus metsas on esiteks mugav liikuda ning teiseks on puudelt lehed langenud ega varja vaadet. Nii saabki parema pildi milliseid puid jätta, milliseid mitte,“ ütleb metsaspetsialist. Tema sõnul oleks hea esimest korda valgustusraiet teostada 10-15 aasta vanuses metsas.

Metsaspetsialist aga hoiatab, et need, kes valgustusraiega pole varem kokku puutunud võivad pärast tööde teostamist korralikult ehmuda, sest võib jääda mulje, et „rohimisega“ on mindud liiale. „See on täiesti normaalne, kui näiteks looduslikult uuenenud metsas pärast valgustusraiet on kasvama jäetud vaid 20 protsenti puid. Sest kujutage ette, kui ühel hektaril on kasvama läinud kuni 50 000 puutaime, siis kõik nad konkureerivad nii toitainete, vee kui valguse pärast ning lõpuks ei suuda neist ükski korralikuks puuks kasvada ja jäävad kiduma.“

Pärast valgustusraiet jääb hektarile ligikaudu 2000 – 10 000 puud, kuid see kõik sõltub puu liigist ja kasvukohatüübist. Valgustusraiet võib teostada ka varakevadel.

Veel ei ole hilja planeerida talviseid raieid, mis nõuavad külmunud pinnast

Kui varem arvati, et põhiline raietööaeg on talvine periood, siis tegelikult teostatakse raieid tänapäeval igal aastaajal, kuid oluline on talvine periood neile metsaomanikele, kelle lank asub kohas, kuhu ligipääs on raskendatud ning metsa väljavedu nõuab külmunud pinnast. „Need, kes kavandavad talvist metsaraiet peaksid hakkama asju ajama just nüüd, et mitte maha magada õiget aega, sest viimased aastad on näidanud, et metsafirmad on pidanud talviseid raieid mahutama väga lühikese ajaperioodi sisse – pole lihtsalt olnud piisavalt palju külma ilma,“ tõdeb Miilberg.

Esmajärjekorras tuleks metsaspetsialisti soovituse järgi raiet kavandaval metsaomanikul alustada metsamajandamiskava tellimisest, kui juhtub, et kava pole või on aegunud. Seejärel tuleb võtta metsateatis, mis kehtib 1 aasta ehk kinnistu omanik või metsafirma, kes on metsateatise võtnud tohib raiet teostada aasta jooksul pärast vastava akti metsaregistrisse kandmist. Lisaks tuleb metsaomanikul langetada ka otsus, kuidas oma raieõigust müüa. „Kui kaalukausile jääb soov müüa raieõigust oksjonil, siis tuleks varuda aega ka selle organiseerimisele ja vajalike dokumentide vormistamisele,“ ütleb Miilberg, kes soovitab ühtlasi tutvuda Timber.ee oksjonikeskkonnaga, seniste klientide tagasisidega ning toimunud oksjonitega. Leheküljelt leitav info annab hea ülevaate ning arusaama, kas ja miks on oksjon metsaomanikule sobivaim variant oma metsa müümiseks.
Kindlasti tasub aga meeles pidada, et majandamata mets ei kogu väärtust, vaid hoopis vastupidi. Majandusmetsa majandamata jättes kaotab metsaomanik nii ajas kui rahas, sest üleküpsenud mets ei tekita lisaväärtust ei loodusele ega metsaomanikule.

Samuti tuleb hoolikalt valida koostööpartnereid, kelle kätte usaldada oma roheline kuld, mille realiseerimisega puutub metsaomanik kokku tõenäolislt vaid kord elus. „Metsa majandamine ei ole keeruline, kui sul on õige partner, mis tähendab, et esimese ettejuhtuvaga ei tasu käsi lüüa. Teha tuleb korralik taustakontroll, sest paraku tuleb endiselt ette juhtumeid kus metsaomanik on sõlminud endale kahjuliku tehingu ning müünud metsa liiga odavalt telefonis kuuldud ilusa ja paljutõotava jutu peale,“ ütleb Martin Miilberg.

Taimede tellimine kevadiseks istutamiseks

Uue metsa istutamiseks vajalike taimede tellimine tuleb ette võtta 6 kuud kuni aasta enne kavandatavat tööd. „Viimasele hetkele ei tasu taimede tellimist jätta, kuna elu on näidanud, et nipsust pole vajalikke taimi mitte kuskilt võtta, sest neid, kes istutavad on palju,“ tuletab metsaspetsialist meelde.

Metsataime hind on keskmisel 0,25 eurot ning ühe hektari peale läheb neid 2000-3000tk. Istutamisteenust on võimalik ka tellida, samuti maapinna ettevalmistustöid. Lähemalt, kui kallis on oma metsa kasvatamine ning milliseid töid see omanikult nõuab, saab lugeda Timber.ee artiklist “Kui kallis on tegelikult metsa kasvatamine”

Timber.ee garanteerib ausa ja kontrollitud tehingu


AS Timber metsaspetsialist Martin Miilberg

Timber.ee on raieõiguste ja metsakinnistute oksjonite korraldaja, kes tagab metsa müümisel kõrgeima hinna ning võtab ka raieõiguste oksjonite puhul vastutuse tööde teostamise korrektsuse eest. AS Timber on ainus metsaettevõte, kelle eesmärk metsaomanikuga on ühine – saada metsast maksimaalne tulu seistes ühtlasi ka selle eest, et metsaalunegi jääks peale tööde lõppu eeskujulikku seisukorda. Sellist vastutust ei võta enda kanda ükski teine oksjonikorraldaja.

AS Timber nõukogu esimees Toivo Asmer toob välja, et nende meeskond on oma tegevuse käigus saanud hea ülevaate kõigist Eestis tegutsevatest metsaettevõtetest ning Timberiga on liitunud neist ainult parimad, kelle tööde teostamise käekiri metsas on korrektne ning kel pole maksehäireid. „Seetõttu julgen kutsuda kõiki metsaomanikke üles meiega ühendust võtma, et saada head nõu metsa tegelikust seisukorrast ja võimalustest,“ sõnab Asmer.

Timber.ee metsaoksjonikeskkonnas on tänaseks toimunud rohkem kui 1200 edukat oksjonit kogusummas üle 37 miljoni euro.

Kui soovid konsultatsiooni, kuidas oma metsa heaperemehelikult majandada või plaanid oma metsa raieõiguse või metsakinnistu müümist, siis võta meiega ühendust!
Loe lisaks sel teemal ja veel teistelgi metsateemadel Timber.ee blogist: timber.ee/artiklid

AS Timber
Tel: 666 5050
www.timber.ee
info@timber.ee
Narva mnt 36, Tallinn 10120

Jaga
Kommentaarid