“Sarvede heitmise aeg alles hakkab, esimesed sarved on punahirvedel heidetud. Esimesena heidavad tavaliselt oma sarved ära just vanemad loomad, nooremad võivad need heita veel aprillis ja maiski. Põhimõte on see, et sarvede heitmine sõltub temperatuurist, ehk kuna nüüd olid soojad ilmad, siis vanemad loomad heidavadki need kohe ära,” kommenteeris tuntud punahirveekspert ja jahimees Jaan Ärmus.

Punahirve sarvi võib leida üle Saaremaa, päris kindlat kohta pole jahimeeste sõnul olnud. “Pigem leitakse sarvi sealt, kus talvel nad söömas käivad, näiteks soolakute lähedalt,” selgitas Ärmus.

Tunamullu tegi EJS ülevaate kuidas kevadel heitsarvi leida. Vaata lähemalt videost:

Siis ütles jahimees Andres Üprus, et tema leiab sarvi suuresti tänu oma metsatööle. “Üks võimalus vähese vaevaga sarvi leida on talve hakul jälgida, kuhu loomad pidama jäävad ja otsida läbi selles kandis olevad toidukohad. Minul on õnnestunud sarvi leida paljuski tänu sellele, et töötan metsas ja kõnnin läbi suuri alasid ‒ nii ei jää ükski sarv leidmata. Samuti käin palju metsisemängu vaatamas, mis kattuvad suures osas põdra elupaigaga. Sealt olen tihti põdrasarvi leidnud,” kommenteeris Üprus toona.

Heitsarvi tasuks otsida ka ulukitele sobilike elupaikade lähistelt, kus on leiu tõenäosus kindlasti suurim. “Kaasikust või lepikust pole eriti mõtet otsida. Muidugi leitakse sarvi igalt poolt, aga tulemus on kindlasti parem, kui otsida männikultuuridest ja rabamännikutest. Mõnel juhul võib leida heitsarvi ka kuusikutest, kus näiteks põder on tüvesi koorimas käinud,” selgitas Üprus.