Kui varasemalt moodustati tuleketti ka vabatahtlike tulehoidjate abiga läbi külade ja valdade, siis sarnaselt 2020. aasta kevadele kutsub ettevõtmise eestvedaja, ajakeskus Wittenstein taas märgutuld just oma koduhoovis süütama.

Wittensteini rahvas rõhutab jüriöö tähistamist õhutades, et Eestimaa ajalugu tutvustava keskusena on nad Paides võtnud südameasjaks maarahva traditsioonide tutvustamise ja väärtustamise.

Karjalaskest ülestõusuni

"Jüripäev on oluline tähtpäev just maarahvale, teab ju vanem põlvkond hästi, et tegu on kevadiste põllutööde algusajaga," sõnab ajakeskuse Wittenstein turundusjuht Eliis Õunapuu.

Ta meenutab, et jürituld on eestlased teinud läbi aegade.

Kui algselt süüdati tuli kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juures, siis 1343. aasta jüriööl sai sellest märgutuli suure ülestõusu alguseks.

"Jüripäeval pöördume tagasi oma juurte juurde ja väärtustame maarahva traditsioone, mis on aidanud Eesti rahval rasked ajad üle elada," lisab Õunapuu.

Külalood oodatud

Ja nüüd Wittensteini jüriöö üleskutse:
„Kutsume jüripäeval väärtustama külaelu ja näitama, et elu ei ole ainult linnas. Selleks, et vahvaid Eestimaa külasid laiemale ringkonnale tutvustada, koguvad Maaleht ja suurürituse Jüriöö Märgutuled korraldaja ajakeskus Wittenstein kirjatükke-päevapilte külaelust, mis ehk meelitaks ka linnarahva tagasi maale.

Kallis lugeja, mis on see, mis on just Sinu külas ainulaadne ja paneb küla elama?

Saada foto ja lühike kirjatükk oma külast meilile jyrioo@wittenstein.ee . Lood avaldame nii oma kodulehel kui ka Maalehes."


Märge kaardile

Kui aga külalood kirja pandud ja loetud, siis ongi jürioo käes!

Wittenstein turundusjuht Eliis Õunapuu selgitab, jüriöö märgutulede suursündmusest saab osa võtta igas Eestimaa paigas. Selleks võib juba täna märkida oma tulekoha kaardile kodulehel www.jüriöömärgutuled.ee . Juba pragu on mitukümmend tuld kirjas.

23. aprilli õhtul kell 21.00 tuleb oma koduhoovis süüdata aga lõke, tõrvik, küünal või muu märgutuli, järgides seejuures tuleohutuse ja Terviseameti nõudeid.

Ülekanne veebis

Kindlasti tuleb tule juures ka pilti või videot teha ja postitada foto või video märgutulest Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2021. Selle võib saata ka meiliaadressile jyrioo@wittenstein.ee .
Jüriöö Märgutulede ülekanne on vaadatav Delfi TVs ja Maalehe veebis.

Pole välistatud, et nii mõnegi oma tulest ja külast aegsasti teada andja juurde saabub ka kaamera, mainib Õunapuu.