Riigikogus on arutlusel seadus, millega saab nakkushaiguse leviku tõkestamise nõuete rikkumisest eraldi väärtegu, mille eest politsei võib eraisikut trahvida kuni 800 euroga ja juriidilist isikut kuni 32 000 euroga. Kui palju see politseile tööd juurde toob? Olete valmis neid menetlusi läbi viima?

Muidugi oleme valmis neid läbi viima. Aga soovime ikkagi, et inimesed ise reeglitest kinni peaksid. Meie järelevalve näitab, et 95–97 protsenti inimestest on kuulekad. Nad saavad aru, et kui näiteks maski ei kanna, siis võib olla teistele ohtlik, ka ise seda teadmata.

Tänaval tööd tehes kohtab politsei tegelikult kolme sorti inimesi. Väga-väga suur osa on need, kes hoolivad ja mõistavad, et see, kas suvi on lukus või ei ole, on iseenda kätes. Üks pisike osa inimesi on neid, kes on reeglid unustanud või näiteks viibivad oma mõtetes mujal. Ja niipea, kui meie töötajad reegleid meelde tuletavad, siis kõik laabub. Näiteks kas anname neile ise maski või nad võtavad selle taskust välja.

Aga seda eesmärki, mida valitsus on vedamas ja parlament otsustamas, et politseile anda õigus rikkumisi menetleda, toetan mina kahe käega.