Muutus toimub pühapäeval, kui korraks saavutab ülekaalu kõrgrõhuala. Öö on küll veel valdavalt väheste miinuskraadidega, aga päeval tõuseb termomeetrinäit 6–10 pügalani ning vaid tuulepealsel rannikul on jahedam. Öösel läänekaarest puhuv tuul pöördub päevaks edelasse ja tugevneb, rannikul puhanguti 15 m/s. Ülestõusmispühad tulevad mõnusa kevadise ilmaga – vahelduva pilvisusega, sajuta ja mõõdukalt soojad. Üksnes lõuna- ja edelatuul tugevneb, kuid see toob ka soojema õhumassi. Õhuvoolu pöördumise põhjuseks on Norra merel süvenev ja esmaspäevaks üle Skandinaavia Läänemerele laienev madalrõhuala. Koos soojusega tulevad ka niiskus ja pilved ning nõnda võib sadu juba esmaspäeva õhtuks jõuda on Hiiu- ja Saaremaale.

ILM AASTA TAGASI

1. aprillil 2020 kõikus õhutemperatuur 8,6 (Valga) ja -2,1 kraadi (Jõhvi) vahel. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Vilsandil 18,1 m/s. Sademeid tuli Viljandis 3,4 mm. Päikest paistis Tallinn-Harkus 11,3 tundi.

Uuel nädalal lõunavool püsib. Tuul puhub valdavalt lõunakaarest, kuid liiga ei paista tegevat. Taevas on pilvisem ja sageli sajab, enamasti vihma, aga õhtu-, öö- ja hommikutundidel, kui õhutemperatuur langeb nulli lähedale või kraadi võrra madalamale, eksib vihma sekka ka lörtsi. Kõige sajusem paistab tulevat teisipäev, seda eriti just Kesk- ja Ida-Eestis. Kuna see madalrõhuala koos oma osatsüklonitega jääb meie ilmakaardile pikemalt, võib sajuüllatusi pakkuda ka kesknädal. Päevane temperatuurikäik sõltub pilvede olemasolust – kus päev päikesepaistelisem, tuleb sooja 8–12 kraadi; kus pilvisem ja sajusem, tuleb leppida 3–7 kraadiga.