ILM AASTA TAGASI

6. mail 2020 kõikus õhutemperatuur 18,9 (Tiirikoja) ja 0,7 kraadi (Jõgeva) vahel. 2 cm kõrgusel maapinnast mõõdeti Tallinn-Harkus -2,3 kraadi. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Toomal 12,8 m/s. Päikest paistis Jõhvis 14,9 tundi.

Pühapäevaga toimub ilmamuutus. Üle Eesti libiseb kõrgrõhuhari, milles Venemaa lääneosa kohal areneb uus kõrgrõhkkond ja selle lääneserv jääb järgmise nädala esimeseks pooleks Eesti kohale. Samal ajal jõuab Briti saartele aktiivne madalrõhkkond ja selle kaguserva mööda saabub meile Lõuna-Euroopast suviselt soe õhumass. Lääne-Euroopas tekkinud madalrõhuala edasipääsu itta takistab Venemaa kõrgrõhuala. Meil nende kahe vahel jätkub lõunavoolus sooja õhu sissevool, millele esmaspäeval annab hoogu juurde tugevnev lõuna- ja kagutuul, mis aitab suvisel sooja üle Eesti Soome jõuda.

Nii tuleb uus nädal üsna päikesepaisteline, kuiv ja soe ning seda ka öötundidel. Esmaspäeva öösel ei lange kraadiklaasinäit 7 pügalast madalamale ning kolmapäeva öö tõotab tulla lausa suviselt soe. Päevamaksimumid tõusevad 15–20, kesknädalal laialdaselt üle 20 kraadi. Kuid nii soojaks ilm veel ei jää.