Laupäeval jõuab selle kõrgrõhuala idaserv ka üle Eesti. Pühapäevast kolmapäevani jääme selle antitsükloni mõju alla, kus ilm on üsna tuuletu, öösel pilvitu ja päeval päikesepaisteline.


Kolmapäevaks jõuab kõrgrõhkkond Venemaale ja kasvatab seal endale uue keskme. Kui tugevaks see osutub, sellest sõltub ka meie järgmise nädala teise poole ilm, sest kesknädalaks sirutub Skandinaaviast üle Läänemere lõunasse vihmane madalrõhuvöönd.

Kas need sajud ka meile jõuavad, on küsimärgi all. Kui kõrgrõhkkond osutub tugevamaks, tuleb kesknädal sajuta ja soe; kui aga madalrõhkkonnad on aktiivsemad, tuleb kolmapäeval, eriti aga neljapäeval taas valmis olla vihmaks.

ILM AASTA TAGASI

27. mail 2020 kõikus õhutemperatuur 21,7 (Türi) ja 2,7 kraadi (Jõgeva) vahel. 2 cm kõrgusel maapinnast mõõdeti Tõraveres 8,0 kraadi. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Kihnus 10,4 m/s. Päikest paistis Võrus 15,9 tundi.

Õhutemperatuurinäidud on sellel nädalal üsna tagasihoidlikud. Kuna enne kõrgrõhuala serva tulekut saabub põhjast külmem õhumass, siis reedest kuni esmaspäevani püsib maapinnalähedases õhukihis öökülmaoht. Öösel selgineva taeva all nõrga tuule tingimustes on kõige külmem ööl vastu pühapäeva ja esmaspäeva, kui ka sisemaal langeb termomeetrinäit 2 m kõrgusel vaid kahe kraadi peale.

Valdavalt jääb õhutemperatuur öösiti 3–8 kraadi piiresse ning alles teisipäevast läheb soojemaks ja öökülmaoht kaob. Päevasooja on oodata sellel nädalal 13–17 kraadi, kuid tuulepealsel rannikul jääb ja vihmapilvede all langeb termomeetrinäit 10 kraadi ümbrusse.

Alates uuest nädalast rõõmustab meid suvisem soojus, esmaspäeval 16–20, kesknädalal juba kuni 23 kraadiga, kuid tuulepealsel rannikul on jätkuvalt märksa jahedam.