Sissejuhatuse juunikuusse on teinud kõrgrõhkkond, mis pesitseb Põhjamaade õhuruumis. Kõrgrõhkkonna lõunaserv laotub täna Eesti kohale ja võrdlemisi nõrk idakaare tuul tõukab pilverünki mööda sinist taevavõlvi. Õhk on suhteliselt kuiv ja ilm peamiselt sajuta. Õhutemperatuuri kõrgemad näidud kerkivad 18–23°ni, erandina jäävad jahedamaks meretuulega rannaribad.

Reedel kõrgrõhkkond nõrgeneb veidi ja õhumass muutub ebastabiilsemaks. Öö on sajuta, kuid päeval arenevad välja üksikud hoogsajupilved. Tuul on nõrk ja pöördub idakaarest põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel 8–13, päeval 18–23°.

ILM AASTA TAGASI

3. juunil 2020 kõikus õhutemperatuur 20,4 (Kihnu) ja 2,9 kraadi (Võru) vahel. 2 cm kõrgusel maapinnast mõõdeti Tõraveres 0,3 kraadi. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Kundas 13,1 m/s. Päikest paistis Sõrves 16,4 tundi.

Nädalavahetuseks on kõrgrõhkkond märkimisväärselt kahanenud ja selle põhikese koondub Lõuna-Rootsi kohale. Kõrgemates õhukihtides moodustub Baltimaade kohale aga väheaktiivne madalrõhuvöönd ja hoovihma võib sadada juba mitmel pool üle Eesti. Laupäeval on tuul nõrk ja muutliku suunaga, pühapäeval saab valitsevaks vesikaare tuul. Õhusooja on öötundidel 7–13, päevasel ajal sisemaal 20–24°, rannikul ja vihmapilvede all on temperatuurid madalamad.

Uue nädala esimesel poolel saab meie ilma suhtes määravaks väheaktiivne madalrõhuvöönd. Plaane tehes tuleb arvestada pärastlõunaste hoovihmadega, tuul püsib aga nõrk ja puhub peamiselt läänekaarest. Õhusooja on öösiti enamasti 10° ringis, päeval ulatuvad näidud 15°st tuulele avatud rannikul kuni 24°ni sisemaal.