Öö vastu laupäeva on mandril samuti selge taevaga. Saartele kandub aga pilvevöönd, hommikuks jõuab ka vihm, mis päeva peale üle mandri laieneb, enam saab kasta Lääne-Eesti, idatiivas on sadu nõrgem. Esimese pääsukesena õnnestub Atlandi madalrõhkkonnal lõpuks Põhja-Euroopa õhuruum enda valdusse saada ning lõuna- ja edelatuulel purjesid tõsta. Õhusooja on lääne pool 20° ümber, Ida-Eestis veel kuni 25°.

ILM AASTA TAGASI

10. juunil 2020 kõikus õhutemperatuur 23,4 (Virtsu) ja 9,4 kraadi (Tallinn-Harku) vahel. 2 cm kõrgusel maapinnast mõõdeti Harkus 7,3 kraadi. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Roomassaares 10,6 m/s. Vihma sadas Võrus 1,3 mm. Päikest paistis Vilsandil 16,8 tundi.

Pühapäeva jooksul lahkuva madalrõhkkonna järel sajupilved hõrenevad. Tõusva õhurõhu foonil on lääne- ja loodetuul ergas. Õhk on värskem ja õhusoe tiirleb 20° lähedal.

Uue nädala esimene pool on heitlik. Esmaspäeval hoiab üle liikuv kõrgrõhuhari taeva selgema ja ilma sajuta. Öine miinimum langeb sisemaal kraad-kolm alla 10° piiri, päevasoe kerkib 20–24°ni.

Teisipäeval vallutab uus madalrõhkkond Põhja-Euroopa õhuruumi, tõstab meil läänekaaretuule jõuliseks, toob vihma ning värskendust.

Kolmapäeval puhastab tugevnev kõrgrõhuala taeva. Temperatuurifoon langeb öösel alla 10°, päevasooja ülempiiriks on 20°, kuid tugev loode- ja läänetuul lisab kõledust.