Grishamist võinuks saada edukas advokaat, sest ta on haritud, arukas, nutikas ja töökas. Paraku oli tal hobi – kirjutamine. Ta ärkas hommikuti enne kukelaulu, et luua teos “Aeg antud tappa”, mis jõudis raamatupoodidesse 1989. aastal. Enne kui pisike kirjastus Wynwood Press selle avaldas, olid paljud suurkirjastused teose tagasi lükanud.

Alguses ei läinud raamat üldse kaubaks. Trükitud 5000 eksemplarist ostis Grisham 1000 endale, et jagada neid sõpradele ja tuttavatele. Praegu makstakse “Aeg antud tappa” esmatrüki eksemplari eest 4000 dollarit. “Võinuks raamatud endale jätta, siis teeninuks praegu nende eest neli miljonit,” on Grisham naljatanud.

Päev pärast esikromaaniga ühele poole saamist hakkas Grisham kirjutama järgmist teost – “Firma”. Viimast saatis enneolematu edu ning kui filmistuudio Paramount ostis 600 000 dollari eest raamatu filmiõigused, oli mehel selge, milline on tema õige amet.

Muide, pärast seda, kui “Firma” vallutas Ameerika, kerkis ka “Aeg antud tappa” hoobilt bestselleriks ja seda on nüüdseks müüdud ligikaudu 10 miljonit eksemplari. Praegu peavad paljud kriitikud seda Grishami parimaks raamatuks.

Taavet ja Koljat kohtus

Grishami raamatud on pealtnäha lihtsad kui neljaviljapuder – kindlad komponendid annavad suurepärase tulemuse – ning nende edu põhjustest on kirjutatud hulk teadustöid.

Esiteks on raamatus ohver, kes satub kohtu alla või vanglasse. Teiseks käib võitlus hea ja kurja ning ühiskonnas nõrgemat ja vägevamat poolt esindavate isikute või institutsioonide vahel ehk siis Taavet ja Koljat kohtuvad kohtus. Kolmandaks on peategelaseks ideaalne jurist, kelle süda pole kivist ning keda piitsutab vääramatu ja kirglik õiglustunne. Neljandaks edukomponendiks on protsess ise, mis õigluse võidule viib.

Grishami raamatuid on nimetatud õigusteaduse õpikuteks, sest ta seletab ühe või teise teema ning juriidilised keerdkäigud ja kohtuvaidlused põhjalikult ja täpselt lahti, seejuures arusaadavalt ning põnevalt. Kui neile komponentidele lisada maitseained – suurepärane grishamlik kirjutamisstiil ja ülipõnev süžee, mis hoiab lugejat esimesest leheküljest viimaseni pinge all –, saab kokku käestpandamatu tulemuse.

Õõnestab Ameerika väärtõdesid

“Aguliadvokaat” on Grishami üheksas raamat. Sellegi teose peategelane on noor advokaat Michael, kes rühib ametiredelil ülespoole tuntud advokaadifirmas. Tulevik paistab ennustatav ja kindel. Siis ootamatult ilmub firmasse aga kodutu mees, kes töötajad pantvangi võtab ja neid esmapilgul absurdselt süüdistab. Politsei laseb mehe maha, kuid toimunu jääb Michaelit painama ning ta uurib asja edasi. See, mida ta leiab, jahmatab teda. Ta haarab firmast kaasa salastatud toimiku ning leiab end ootamatult mitte karjääri tegemas, vaid kodutuid nõustamas. Ees seisab aga vastasseis tema endise firmaga.

Romaan pälvis ameeriklastelt suurejoonelise heakskiidu ja palava aplausi, sest Grisham näitas USA ühiskonna seda poolt, mida tavaliselt ei nähta või ei taheta näha. Kriitikute arvates pole raha Grishamit rikkunud, ning selle asemel, et luua lihtsaid kohturomaane, säilitab ta oma moraalse hoiaku ja jätkab Ameerika väärtõdede õõnestamist.

“Aguliadvokaadi” arvustustes märgitakse, et kuigi Grishamil puudub John Steinbecki “kirjanduslik geniaalsus”, on tal ometi samavõrd ühiskonnakriitiline südametunnistus ja jutlustaja hing. Grisham kirjutavat, nagu seisaks mõlemal pool tänavat – nii varakate kui kodutute keskel – ning ehk hakkavad nüüd kivist südamega ja vaid rahale mõtlevad juristid rohkem tähelepanu pöörama ka neid ümbritsevale maailmale.

RAAMATUSARI

RAAMATUSARI Kuidas raamatut osta
krimisari_130x200_20jaan.indd

Osta Coopi, Selveri ja Prisma poodidest koos Maa­lehega. Iga raamatut on võimalik

ilmumise päevast osta üksnes kahe nädala jooksul koos Maalehega. Poest ostes maksab raamat

6,99 eurot, millele lisandub ajalehe hind 1,80 eurot. Sarja 10 raamatut hakkasid ilmuma alates

1. aprillist iga kahe nädala järel.

Telli raamat Ekspress Meedia e-poest koju. Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda Maaleht.ee/krimisari ja vormistada tellimus. Koos koju­kandeteenusega maksab raamat 9,99 eurot.

Telli kogu sari koju. Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev kogu sari või teha seda poole kaupa. Sellisel juhul on raamatu hind teie jaoks väga soodne – vaid 6,99 eurot. Raamatud toimetame koju postikuluta. Kümne põneva krimiromaani kogutellimus maksab 69,90 eurot. Sarja eest saab tasuda ka kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest 34,95 eurot. Tellimusi saab vormistada veebilehel Maaleht.ee/krimisari või vajadusel helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee

Maalehe krimisarja 10 raamatut

1. aprill – Ann Cleeves, “Ronkmust”

15. aprill – Elizabeth George, “Pääsmiseks paljudele”

29. aprill – Dick Francis, “Raami sees”

13. mai – Caroline Graham, “Mõrvad Badger Driftis”

27. mai – Louise Penny, “Vaikelu”

10. juuni – Ian Rankin, “Peitusemäng”

25. juuni – John Grisham, “Aguliadvokaat”

8. juuli – Benjamin Black, “Christine Falls”

22. juuli – Ann Granger, “Ärata surnud”

5. august – Charlaine Harris, “Tõelised mõrvad”

Raamatute tutvustused ja tellimisinfo leiate

veebilehelt Maaleht.ee/krimisari