Kiudained

Kiudained on kasulikud soolte tööle, aidates vältida põletike ja hemorroidide teket, soodustades kasulike bakterite arengut. Kiudainerikka toidu söömise tulemusena väheneb ülemäärane kolesteroolisisaldus veres, langeb kõrgenenud veresuhkru tase, kiireneb toksiliste ainete väljutamine soolest, väheneb kõhukinnisuse tekke oht ja paraneb seedimine.
Kiudaineid leidub vaid taimsetes toiduainetes – juur- ja puuviljades, marjades, täisterades, pähklites, seemnetes, ubades ja hernestes.
Värsked aed- ja puuviljad on puhastava toimega ja sisaldavad kiudaineid, mis toimivad seedeorganeis luuana. Mahlad kiudaineid ei sisalda.

Antioksüdandid

Tuntumad antioksüdandid on C-, A- ja E-vitamiinid, karotenoidid, flavonoidid, ubikinoonid (vitamiin Q10), seleen, mangaan, glutatioon ja tsink.

Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega, hoides ära rakukahjustusi ja kaitstes maksa oksüdatiivse stressi eest.

Kui antioksüdantide tase kehas on madal, on kogu puhastusprotsess häiritud. Mida tugevamat värvi aed- ja puuviljad, seda antioksüdantiderikkamad nad on.

Oluline on tarbida vikerkaarevärvi aed- ja puuvilju nagu porgand, spargel, peet, kaalikas, kõrvits, maguskartul, kapsas, brokoli, paprika, baklažaan, seller, kurk, tomat, porru, mustikas, vaarikas, maasikas, must sõstar, apelsin, õun, pirn, ploom, ananass, mango, aprikoos, viinamari, melon, arbuus jne.

Klorofüll

Klorofüll toetab maksa optimaalset tööd ja selle puhastumist. Kõik tumerohelised aedviljad ja taimed sisaldavad ohtralt klorofülli – pigmenti, mis annab neile rohelise värvuse. Head klorofülliallikad on võilille lehed, nõges, naat, rukola, koriander, basiilik, petersell, rooma lehtsalat, kale, spargel, brokoli, spinat, rosmariin, till, karulauk ja kuuseokkad.

Aedviljad

Eriti hästi sobivad maksapuhastuse ajal menüüsse kapsalised, nagu brokoli, lillkapsas ja rooskapsas. Kõik kapsalised on väga head C-vitamiini ja foolhappe, kaltsiumi, väävli ja kroomi allikad.

Punapeet on suurepärane maksa puhastaja tänu rikkalikule kiudaine pektiini sisaldusele. Peedid sisaldavad veel naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, joodi, rauda, valku, rasva, antioksüdante, C-, B1-,B2-, P- ja PP-vitamiine, foolhapet ning betaiini, mis reguleerib koliini teket ja parandab sellega maksa ainevahetust.

Porgandi söömist soovitatakse südame- ja veresoonkonna-, maksa- ja neeruhaigetele. Porgand on rikas A-vitamiini eelvitamiini karotiini poolest, lisaks sisaldavad porgandid rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid.

Spargel on tõhus organismi puhastaja, mis on rikas valkude, mineraalainetest raua, seleeni, kaaliumi, naatriumi ja fosfori poolest. Sparglis on foolhapet, veeslahustuvat vitamiini S-metüülmetioniini ning C-, A- ja B-vitamiine. Spargel on ka klorofülli ja glutatiooni rikas. On leitud, et see kaitseb maksa rakke alkoholikahjustuse eest.

Puuviljad

Puuviljad sisaldavad hulgaliselt vitamiine, kiudaineid ja osaliselt mineraalaineid ning ensüüme, abistavad seedimisel, puhastavad ja jahutavad organismi.

Väga oluline on süüa puuvilju alati enne söögikorda, iseseisva toidukorrana või vahepalana.

Puuviljad on kõige kiiremini seeduv toiduainete grupp. Nende söömine peale „rasket“ einet või isegi samal ajal jätab kiiresti seeduvad puuviljad teise toidu „kukile“ roiskuma ja käärima, tekitades halvalõhnalisi gaase.

Õunas leidub meile vajalikke vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Rahvameditsiinis ei olegi praktiliselt haigust või seisundit, mida õun ei leevendaks.

Sidrun toimib organismi puhastavalt, pH-d tasakaalustavalt ja diureetiliselt, aidates vähendada põletikku ja viia kehast välja haigust tekitavaid toksiine ja baktereid.
Sidrun sisaldab rikkalikult C- ja B-vitamiine, kaltsiumi ja rauda. Puhastusperioodil on hea abivahend juua hommikuti ära klaas toasooja vett, kuhu on pigistatud umbes poole sidruni mahl.

Greip aitab aeglustada maksapuhastuse I faasi ja kiirendada II faasi, kiirendades ka rasvade põletamist ja mõjudes soodsalt rasvmaksa puhul. Greibis leidub ohtralt C-vitamiini ja kiudainet pektiini.

Marjad

Marjad on äärmiselt maksasõbralik, kõrge väärtusega toit ja ravim. Kõik marjad, eriti metsamarjad on väga rikkad fütotoitainete, antioksüdantide, B- ja C-vitamiinide ja mineraalide poolest. Näiteks metsmaasikad ja vaarikad on kõrge C-vitamiini- ja rauasisaldusega. Metsmustikad sisaldavad suures koguses antioksüdante ja parkaineid, mis tõkestavad infektsiooni põhjustavate bakterite elutegevust ja on eriti sobilikud maksahaiguste korral.

On leitud, et mustikate regulaarne tarbimine aitab ennetada maksavähki haigestumast ja pidurdada maksavähi kasvu.

Seega on eriti oluline süüa maksapuhastuse perioodil iga päev vähemalt üks peotäis või isu järgi erinevaid marju nagu mustikas, maasikas, vaarikas, astelpaju, jõhvikas, must sõstar, aroonia jne. Sobivad ka sügavkülmutatud, kuid ilma lisatud suhkruta marjad.

Maitsetaimed

Maksa aitavad kaitsta mitmesugused maitsetaimed, näiteks till, köömne seemned, küüslauk, sibul, ingver, kurkum, paprika ja Cayenne’i pipar.

Ingveril on märkimisväärne põletikuvastane toime ja positiivne mõju seedimisele. Ingver on nagu naturaalne ravim, mis stimuleerib seedetegevust, leevendab spasme, aidates kõhukrampide ja kõhulahtisuse puhul ning parandab toitainete omastamist. Ingver toetab maksa ja kogu keha puhastumist. Ingver aitab maksa kaitsta ka parasiitide ja degeneratsiooni eest ning võib aidata mittealkohoolse rasvmaksa korral.

Kurkumit peetakse ajurveeda meditsiinis kõikvõimsaks ravimiks, millest on kasu väga profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel, aga ka paljude haiguste, näiteks kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletiku, köha, hemorroidide, aneemia ja akne ravis. Kurkum toetab maksa detoksifikatsiooni ja võitleb oksüdatiivse stressi vastu.

Küüslauk sisaldab rikkalikult väävlit, seleeni ja allitsiini, mis aitavad kaasa maksapuhastusele. Tal on ka parasiitide ja põletike vastane ning immuunsust turgutav toime.

Seemned, pähklid ja avokaado on head mono- ja polüküllastumata rasvhapete allikad, olles maksale vähem kahjulikud kui küllastatud rasvhapped loomsest toidust ega sisalda koesterooli.

Polüküllastumata rasvhappeid oomega-3 ja oomega-6 nimetatakse asendamatuteks, sest neid ei suuda inimese organism ise sünteesida ja seega peab neid saama toiduga.
Linaseemned on meile kodune ja soodne supertoit, mis on üks parematest oomega-3 rasvhapete allikatest, sisaldades veel A- ja E-vitamiine, kiudaineid ja antioksüdante.

Täisteratooted sisaldavad rohkesti süsivesikuid, valke ja kiudaineid, aga ka B- ja E-vitamiine, mineraalaineid nagu tsink ja seleen, antioksüdante ja taimset päritolu östrogeene. Töötlemata teravili on veresuhkru tasakaalustaja.

Eestis kasvatatud toortatras sisalduvad peaegu kõik eluks vajaminevad ained, sealhulgas ka asendamatud aminohapped ehk valgud. Tatravalgud on hästi seeditavad ja kõrge kvaliteediga, sisaldades kõiki kaheksat asendamatut aminohapet.

Idandid aitavad kehal puhastuda, viia organismist välja jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid. Idude toiteväärtus on seemne omast mitu korda kõrgem, sest toodetakse juurde vitamiine, ensüüme ja hormoonide eelühendeid.