„Novembris 2020 juhtis Andmekaitse Inspektsioon tähelepanu sellele, et ravimite väljastamine internetiapteekidest kolmandatele isikutele - st inimestele, kes neid ise ei kasuta, vaid ostavad teistele abivajajatele – tuleb peatada, sest nägi selles andmekaitseseaduse rikkumisi.

Apteegid reageerisid ettekirjutusele kiiresti, sest muu hulgas ei saanud vanemad enam osta ravimeid lastele, hooldusalustele ega eakatele sugulastele, kes ise ei saa neid osta. Seega tekkis väga kriitiline ja potentsiaalselt riskantne olukord rahva tervisele. Seda enam, et Eestis valitses viiruse leviku kõrghetk ning tervishoiusüsteem töötas viimase piiri peal. Olime sunnitud abivajajad lihtsalt füüsilistesse apteekidesse suunama, kuigi riik teiselt poolt soovitas just e-apteeke ravimite kättesaamiseks.

---

Kahjuks ei ole kogu mure veel ka hetkel kasutusel oleva lahendusega murtud. Jätkuvalt ei saa osta ravimeid eakatele eestkoste all olevatele inimestele, kes ei saa ise hakkama digitaalse volituse tegemisega. Loodame, et koos apteekide ja riigiga saame peagi sellegi lahendatud."